Martin Károly Od Vás

Dajte zbohom vianočným kilám

Vianočné sviatky sa skončili, no zanechali po sebe nielen veselé spomienky. Kilá navyše! Večný po sviatočný problém, ktorý riešia tak ako ženy i muži. Ako sa ich teda zbaviť?

Prvá zásada sa dá vyjadriť známym príslovím „dočkaj času ako hus klasu“.Pokiaľ vám nehrozia nejaké zdravotné ťažkosti nenáhlite sa za pôvodnou váhou prirýchlo, pretože sa vám môže stať, že ešte priberiete. Vianoce sú sviatky hojnosti. Pre váš organizmus to znamená, že dostával o čo si viac energie ako potreboval. Ak začnete držať krutú hladovku, telo sa bude obávať zlých časov, bude chcieť šetriť energiu a nebude spaľovať tuky. To však nie je cieľ chudnutia.

Druhá zásada je pravidelne jesť. Pravidelne znamená každé 2–3 hodiny. Pravdaže si nemôžete každé 2 hodiny dať klobásu s pečenými zemiakmi. Dôležité sú hlavne raňajky, obed a večera. Raňajky by mali obsahovať veľa cukru. Pod pojmom cukor si nepredstavujte koláčiky. Je mi ľúto, Vianoce skončili. Myslím skôr cereálie, ovsené vločky atď.. Obed by malo byť hlavne varené a teplé jedlo s obsahom bielkovín. Večera nesmie byť mastná a štedrá na cukor, pretože energia s cukru by mohla komplikovať zaspávanie. Samozrejme medzi týmito jedlami budete jesť aj niečo iné.

Tretia zásada je pravidlom každej diéty. Viac vydávať, menej prijímať. Porcie trochu zmenšite, ale nie do miery hladu. Ak cítite hlad nedržíte diétu ale hladovku. Svet sa nezrúti, keď si ponecháte porcie spred Vianoc. Ide len o to, že v prvom prípade by ste chudli rýchlejšie. Nesmieme zabúdať na pohyb. Ten je rovnako dôležitý ako vyvážená strava. Skúste si zájsť na plaváreň alebo do posilovne. Cvičte aj doma pred televízorom, zatancujte si v kuchyni pri sporáku, proste sa hýbte.
Dúfám, že sa vám podarí opäť sa dostať do formy a na konci januára sa budete môcť potľapkať po pleci.

Nikola Ondríková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM