Martin Károly Iné športy

Ďalšie víťazstvo Zverka na medzinárodnej scéne

O ďalší vynikajúci výsledok pre slovenskú cyklistiku sa na 24. ročníku Medzinárodného etapového preteku „Mléčny závod“ kadetov v českých Lounoch, postaral talentovaný pretekár MŠK Žiar nad Hronom David Zverko, ktorý sa stal jeho celkovým víťazom.

Etapové preteky zaradené do kalendára Medzinárodnej cyklistickej únie pozostávali zo štyroch etáp a merali celkove 165km. Na štarte sa prezentovalo 12 družstiev z ôsmych krajín, spolu 94 pretekárov. V sedemčlennom výbere Slovenska vedeného trénerom Františkom Sitorom štartovali aj dvaja cyklisti MŠK Žiar nad Hronom- David Zverko a Juraj Bellan. ** Prvá etapa merala 60km a jazdila sa na členitom okruhu dlhom 10km, ktorý cyklisti absolvovali 6×. Vynikajúcim záverečným špurtom vo vedúcej šesťčlennej skupine si Zverko pripísal na svoje konto **prvé etapové víťazstvo a obliekol sa do žltého dresu vedúceho pretekára . Druhá priečka patrila Alexandrovi Wachterovi z výberu Rakúska a tretia Petrovi Fialovi z výberu Českej republiky. Juraj Bellan prišiel v hlavnom peletóne na 15. mieste.

Druhá etapa sa išla ako časovka jednotlivcov na 13km. Etapa pravdy ako sa hovorí o časovke potvrdila, že držiteľom žltého dresu je naozaj najlepší pretekár. Zverko dosiahol čas 17:32,058 ktorým vytvoril traťový rekord a suverénne zvíťazil. Druhá priečka patrila Samovi Oomenovi z výberu Holanska a tretia Alexandrovi Wachterovi z Rakúska. Juraj Bellan obsadil časom 19:41,460 – 35. miesto.

Tretia etapa sa išla na dvojkilometrovom mestskom okruhu v Lounoch, ktorý cyklisti absolvovali 14×. Tím výberu Slovenska odviedol pre svojho lídra vynikajúcu prácu, zlikvidoval akýkoľvek pokus o únik a do cieľa prišiel celý peletón pohromade. Postaral sa o udržanie žltého trička Zverka do poslednej štvrtej etapy. Tá merala 69km, viedla kopcovitým 13,8km dlhým okruhom, ktorý absolvovali cyklisti 5×. Ako sa dalo predpokladať súperi sa neuspokojili s umiestnením a ihneď po štarte zaútočili. V týchto momentoch mal obrovskú smolu doposiaľ dobre jazdiaci Juraj Bellan, ktorý mal kolíziu a pád, po ktorom z pretekov odstúpil. Hlavne družstvo Rakúska vyvíjalo maximálne úsilie. Aj v tejto etape odviedol celý tím výberu Slovenska pre Zverka vynikajúcu prácu. Dovolil súperom vytvoriť si len taký náskok, ktorý neohrozoval svojho lídra. Iniciatíva Rakúšanov žala úspech, ale len v podobe etapového víťazstva. Cieľovú pásku preťal ako prvý Tobias Wauch s náskokom jednej minúty pred peletónom. Jeho náskok však nestačil na zmenu celkového poradia . David Zverko prišiel v hlavnom peletóne na siedmom mieste a zaslúžene sa stal celkovým víťazom 24.ročníka Medzinárodných etapových pretekov UCI v Lounoch.

V súťaži aktivity obsadil Zverko tretie miesto. K žltému tričku najlepšieho pretekára pridal ešte modrý dres pre najlepšieho najmladšieho pretekára. Druhé miesto v celkovom hodnotení obsadil Sam Oomen z výberu Holanska a tretie Alexander Wachter z výberu Rakúska.

Preteky v Lounoch absolvoval David Zverko ako záverečnú prípravu na blížiaci sa Európsky Olympijský festival mládeže, ktorý sa bude konať v dňoch 23. – 30.7.2011 v Tu­reckom Trabzone. Pri súčasnej výkonnosti bude pre výpravu Slovenského Olympijského výberu určite horúcim želiezkom v ohni. Gratulujeme a držíme palce.

** F.S.**

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM