Martin Károly Správy

Dávka v hmotnej núdzi po novom: TOĽKOTO ľudí v regióne si ju bude musieť odrobiť!

Šesťdesiatjeden eur a šesťdesiat centov. To je suma, ktorú si budú musieť od júna odpracovať ľudia odkázaní na pomoc štátu. Koľkých ľudí sa to týka v našom regióne? Ktoré obce nastupujú ako prvé?

Ilustračný obrázok k článku Dávka v hmotnej núdzi po novom: TOĽKOTO ľudí v regióne si ju bude musieť odrobiť!
Zdroj: TASR

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,60 eura bude štát od roku 2014 vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác 32 hodín.

Podľa Jany Filipčíkovej, riaditeľky odboru služieb zamestnanosti,Úrad PSVaR v Banskej Štiavnici, sa tento novelizovaný zákon týka v žiarskom regióne, teda v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica, približne 3400 ľudí.

V meste Žiar nad Hronom nude po novom musieť takto pracovať 670 ľudí. „S mestom Žiar nad Hronom máme podpísanú spoluprácu, že nám poskytnú miesta pre 300 evidovaných občanov,“ konkretizuje Filipčíková. „V tomto prípade pôjde väčšinou o čistiace a upratovacie práce,“ dopĺňa.

Úrad práce už oslovuje ďalších možných poskytovateľov týchto miest. Podľa Filipčíkovej ide o Domovy dôchodcov a sociálnych služieb, nemocnice, školy a škôlky, občianske a neziskové organizácie, či nadácie.

Ako prví si novú si peniaze budú musieť odpracovať ľudia odkázaní na dávku v hmotnej núdzi v Krahuliach, v Kľaku a obci Baďan.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM