Barbara Dallosová Rôzne Správy

Dávno pred časmi barov a diskoték: Takto sa zabávali starí Svätokrížania, FOTO

Odmeniť sa po ťažkej práci potrebovali ľudia aj pred takmer storočím. V Svätom Kríži bolo pár vychytených miest...

Ilustračný obrázok k článku Dávno pred časmi barov a diskoték: Takto sa zabávali starí Svätokrížania, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na oddych a zábavu po ťažkej práci mysleli naši predkovia aj pred bezmála stovkou rokov. Dokazujú to pozvánky na zábavy a plesy z tridsiatych rokov minulého storočia. Archívne kúsky zozbieral zozbieral nadšenec a lokálpatriot František Kovár zo Starej Kremničky.

Mať pozvánku bola prestíž

Dávno pred časmi nočných barov a eventov na sociálnych sieťach bol kúsok papierika s pozvaním podujatie veľkou prestížou. Ako sa na mnohých z nich uvádzalo, vstup bol len pre pozvaných a tých, ktorí sa mohli pozvánkou preukázať.

Obľúbeným miestom na veselice bývala budova takzvaného Potravného družstva v Svätom Kríži. Budova slúžila okrem svojho pôvodného účelu i ako hotel s výčapom piva a vína. Jedna z archívnych pozvánok z roku 1938 lákala jej adresátov na tanečnú zábavu do záhrady tohto objektu.

V Osvaldovom hostinci to žilo

Ďalším z vychytených miest bol hostinec F. Osvalda sídliaci pri Hrone (uvádzaný bol rôzne – penzión F. Osvalda, Oswaldov hotel…). Ako prezrádza jedna z pozvánok, tu sa v roku 1935 zabávali svätokrížski živnostníci. Pre zaujímavosť, vstup na osobu bol 6 Kč, keď prišla celá rodina, zaplatila 12 Kč.

V Osvaldovom hostinci to podľa pozvánok ožívalo často. Ďalšia, tentoraz farebne tlačená pozvánka i s obrázkom, pozývala na maškarný ples (r. 1935) a sľubovala napríklad jazzovú kapelu z Banskej Bystrice, tanečné hry a konfety. A ako len tak mimochodom uviedli organizátori na pozvánke, vstupné bolo sedem korún na hlavu, nadplatky vraj ale uvítali s radosťou.

Titul. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM