Barbara Dallosová Rôzne Správy

Dávno pred dobou selfie: Retro FOTKY z dedinskej školy pri Žiari

Doba pokročila i v školských laviciach. Spestrite si deň retro zábermi z čias, kedy bolo školské fotenie obrovskou udalosťou.

Ilustračný obrázok k článku Dávno pred dobou selfie: Retro FOTKY z dedinskej školy pri Žiari
13
Galéria
Zdroj: archív Dolná Trnávka

Prázdniny sú definitívne fuč a školopovinní sa chtiac či nechtiac museli vrátiť do lavíc. Na školské časy spomína s odstupom rád asi každý. Napríklad nad fotkami. Dnešné deti si ale zrejme len ťažko predstavia, že foťák sa nenosil stále vo vrecku ako súčasť telefónu a na príchod školského fotografa sa kedysi čakalo ako na najväčšiu udalosť roka.

Slávnostná chvíľa

Máloktorá obec sa ale môže pochváliť tak bohatým fotoarchívom tried obecnej školy ako Dolná Trnávka v Žiarskom okrese. Dievčatá v najlepších šatách a fešácky učesaní chlapci stoja nastúpení v starostlivo usporiadaných radoch tak, aby bolo vidno každého. A čaká sa na spúšť…

V sérii fotografií, z ktorých najstaršia odatovaná je z roku 1935, si nejeden miestny nájde plejádu svojich predkov. Hoci pri niektorých z nich nie je uvedený rok, pri žiadnej pôvodne nechýbal presný zoznam mien ľudí, ktorí sa na nás z fotky pozerajú.

Strašiak menom exámen

Obecná škola má históriu zdokumentovanú naozaj dôsledne. Okrem fotiek ju zaznamenáva aj Kronika verejnej obecnej ľudovej školy v Dolnej Trnávke. Tá mapuje život inštitúcie od roku 1904, kedy škola vznikla, do roku 1957. Zápis o každom školskom roku obsahuje tak detailné informácie, ako počet detí v triedach, mená žiakov, mená členov školskej stolice či dokonca záznamy o dochádzke.

Pikoškou zo zápisov v kronike je napríklad akási obdoba dnešného deviatackeho testovania. Verejná skúška detí z celoročnej učebnej látky sa volala exámen. Na skúške nechýbal pán farár, členovia školskej stolice, obecné predstavenstvo a rodičia. Ako prezrádza kronika, od posledného exámenu v Dolnej Trnávke onedlho uplynie sto rokov.

,,Tých žiakov, ktorí pri skúške vedeli dobre odpovedať na otázky, potom pán farár verejne pochválil. Posledný takový exámen sa na tunajšej škole konal v škol. roku 1918 – 19 dňa 10. júna 1919 od 10. hod. do 12. hod. dopol.," uvádza sa v záznamoch.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Žiaru a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM