Rôzne Správy

Dedina pri Žiari je v tomto jediná na Slovensku: Zakladá preto novú tradíciu

Na Slovensku je jediná, za hranicami by ste ich ale napočítali hneď niekoľko. Dedinka zo Žiarskeho okresu sa chystá svoju jedinečnosť osláviť.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Žiari je v tomto jediná na Slovensku: Zakladá preto novú tradíciu
Zdroj: obec Prestavlky

Obec Prestavlky v Žiarskom okrese chystá tento rok stretnutie rovnomenných obcí z bývalého Československa. Kým na Slovensku je obec s takýmto menom jediná, v susednej Českej republike je podľa starostu Jána Abraháma takýchto dedín až deväť.

Zo stretnutí má byť tradícia

Z nich podľa jeho slov oslovili päť obcí s názvom Prestavlky, pričom dve už aj stihli potvrdiť svoju účasť. Ambíciou starostu je založiť zo stretnutí tradíciu, pričom by sa nemali konať len v Prestavlkoch, ale aj v susedných Čechách.

,,Na základe tohto nás už 15. júna pozval starosta Přestavĺk u Čerčan na oslavy, kde vystúpime s naším folklórnym pásmom Asentírka," podotkol Abrahám.

Augustový termín

Stretnutie obcí bude spojené s oslavami 735. výročia prvej písomnej zmienky o obci a konať sa bude 11. augusta. Podľa starostu si tak symbolicky pripomenú aj 100. výročie vzniku prvej Československej republiky.

Názov obce Prestavlky nie je náhodný. ,,Sme bývalá lovecká osada, kde šarapatili vlky. Aby sa ľudia pre nimi ubránili, tak stavali stavidlá, kde ich lovci odchytávali. Od toho je odvodené aj pomenovanie – prestati – vlky," poznamenal Abrahám.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM