Rôzne Správy

Dedina roka 2019 potešila štiavnický región hneď dvakrát: Tieto obce očarili

Súboj slovenských dedín pozná svojich víťazov. Svätý Anton sa teší z druhého miesta a v kategórii Dedina ako klenotnica uspela ďalšia obec z okolia Štiavnice.

Ilustračný obrázok k článku Dedina roka 2019 potešila štiavnický región hneď dvakrát: Tieto obce očarili
Zdroj: TASR

Dedinou roka 2019 je Papradno. Táto obec, nachádzajúca sa v okrese Považská Bystrica, v jubilejnom 10. ročníku tejto národnej súťaže najkomplexnejšie naplnila jej princípy a požiadavky. Do súťaže bolo prihlásených 23 obcí.

Víťazné Papradno

Výsledky súťaže, nad ktorou prevzal záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos, slávnostne vyhlásili v sobotu popoludní v Banskej Bystrici, počas 2. ročníka sprievodného podujatia Radvanského jarmoku – Slovenský deň kroja 2019.

,,Príkladný a komplexný rozvoj obce rozhodol, že prestížny titul Dedina roka 2019 získalo Papradno a ako národný víťaz bude v roku 2020 zastupovať Slovensko v 16. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny," pripomenula Kureková.

Hodnotiaca komisia súťaže, ktorú tvorili zástupcovia jej vyhlasovateľov a partnerov, posudzovala prihlásené obce nielen v zmysle pravidiel súťaže, ale aj v duchu motta aktuálneho ročníka európskej súťaže „miestne odpovede na globálne výzvy“. Ví

Bodovali Svätý Anton i Beluj

Druhé miesto v súťaži obsadila obec Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica a tretie obec Raslavice v okrese Bardejov. Očarila i druhá obec z banskoštiav­nického okresu, a to v kategórii Dedina ako klenotnica. Reč je o Beluji.

V ďalších kategóriách získali ocenenie nasledovné obce: Dedina ako hospodár – Lúky (okres Púchov), Dedina ako maľovaná – Domaňovce (okres Levoča) Dedina ako klenotnica – okrem Beluja i Krivany (okres Sabinov), Dedina ako pospolitosť – Bolešov (okres Ilava), Dedina ako partner – Tvrdošovce (okres Nové Zámky), Dedina ako záhrada – Tvrdošovce (okres Nové Zámky). Mimoriadne ocenenia získali obce Jesenské (okres Levice), Pobedim (okres Nové Mesto nad Váhom) a Dohňany (okres Púchov).

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Papradne v závere tohto roka. Ocenené obce získajú okrem vecných cien od vyhlasovateľov súťaže a jej partnerov, aj finančné prostriedky od generálneho partnera súťaže, viazané na realizáciu projektu zameraného na rozvoj a obnovu obce.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM