Barbara Dallosová Kultúra

Dedinská hostina na Husacom pľaci: Voňavé špeciality, návrat do minulosti aj bohatý program

Jesenné podujatie sa nie náhodou bude konať na takzvanom Husacom pľaci. Nevšedné husacie hody v neďalekej dedinke ale nelákajú len na voňavé jedlá...

Ilustračný obrázok k článku Dedinská hostina na Husacom pľaci: Voňavé špeciality, návrat do minulosti aj bohatý program
Zdroj: TASR

V sobotu 10. septembra sa uskutoční v obci Baďan hostina na Husacom pľaci. Miestnym, ale aj cezpoľným, ktorí sa na nej zúčastnia, chcú organizátori ukázať, s čím všetkým takéto podujatie v minulosti súviselo.

,,U nás v dedine sa kedysi chovali husi v každom dvore. V strede obce je priestranstvo, ktoré sa volá na Husacom pľaci. To z toho dôvodu, že keď ešte nebol zregulovaný potok, tak tam bola močarina a všetky husi sa tam pásli a kúpali," priblížila starostka Baďana Ľubica Kuková. Husi a husacie dobroty tak nechýbali na hostine, ktorá sa v obci organizovala vždy v októbri.

Na podujatí tak miestni ukážu, ako sa husi chovajú a štopú, ale i čistia. Samozrejmosťou budú husacie špeciality. S prípravou hostiny súviseli aj ďalšie práce, a tak sú pre návštevníkov pripravené aj ukážky vyorávania a vyberania zemiakov, výroby vína z Perja či ďalšie jesenné práce.

Súčasťou podujatia bude aj hudobný program, v ktorom sa predstavia folklórne skupiny Priechoďan z Priechodu, Javory a Liesky z Badína, Carpona z Krupiny, Zobor z Nitry a domáca FsK Baďančanka, ktorá uvedie svoje nové CD.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM