Kultúra

Dedinský fašiang ako sa patrí: Prídu aj bulharskí Kukeri

Pravý dedinský fašiangový sprievod sa pomaly vytráca aj z rázovitých slovenských dedín. O to vzácnejšie sú tie, v ktorých táto tradícia ešte nevymizla. Pozrite, čo sa plánuje na sobotu v jdendnej z nich.

Ilustračný obrázok k článku Dedinský fašiang ako sa patrí: Prídu aj bulharskí Kukeri

Rozlúčku s obdobím hodovania a zábavy chystajú počas posledného víkendu pred Popolcovou stredou aj vo Svätom Antone. V sobotu 1. marca sa tu uskutoční fašiangový sprievod masiek s názvom Svätoantonský hajnal 2014.

Podujatie otvorí tradičná zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít. Chýbať nebudú ani klasické fašiangové pochúťky ako sú krapne a pampúchy. Počas podujatia sa verejnosť dozvie aj mená nových mládežníckych richtárov.

V poobedňajších hodinách je naplánovaný fašiangový sprievod masiek a kultúrny program počas ktorého sa miestnym predstavia bulharskí Kukeri s tradičnými rituálnymi obradmi v maskách na zahnanie zlých duchov zimy.

Tento rok k nám prídu Bulhari a tiež sa zúčastnia hajnalu. Oni majú tiež veľmi silné zvyky, ktoré sú spojené s posledným fašiangovým dňom. Oni by nám mali ukázať svoje zvyky,“ podotkol starosta obce Jozef Baranyai.

Chýbať nebude ani súťaž o naj masku a tradičná fašiangová zábava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM