Martin Károly Šport

Definitívne rozhodnutie: Biela Stopa v januári nebude!

Na obľúbené bežecké trate v Kremnických vrchoch je momentálne smutný pohľad. Obvykle v tomto ročnom období už ratraky predierajú stopu pre lyžiarov z celej Európy. Teraz ale namajú čo upravovať. Biela stopa mala pôvodne začať už 24. januára. Organizačný výbor ale rozhodol o presune termínu.

Ilustračný obrázok k článku Definitívne rozhodnutie: Biela Stopa v januári nebude!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Prípravu 41. ročníka Bielej Stopy zastihli nečakané problémy. Nikto asi nečakal, že tak ako druhá polovica decembra 2013, tak aj január tohto roku, bude tak slabý na sneh. Navyše teploty boli väčšinou nad nulou. Momentálne je na Skalke pri Kremnici menej ako 5 cm snehu.

Nový termín v marci

Organizačný výbor zasadla v sobotu 18. januára priamo na Skalke. „Rozhodli sme, že termín Bielej stopy (BS v romto roku presúvame o 6 týždňov, teda na 7.- 9. marca,“ informuje žiar24 Viktor Halíř, predseda 41. ročníku BS. Podľa neho bol tento termín jediný voľný v kalendári pretekov eurolopet, do ktorého je zaradený aj kremnický pretek s viac než 40 ročnou tradíciou.

Takto to vyzeralo na Skalke pred rokom: Pozrite si foto a videogalériu!

Program v plnom rozsahu

Náhradný termín nebude podľa Halířa o nič ukrátený. Ttrojdňové podujatie má začať otvorením na kremnickom námestí už v piatok 7. marca aj s atraktívnymi CITY Sprintami, v sobotu sa uskutočnia hlavné preteky, teda Biela Stopa – Euroloppet 45 a 25 freestyle, v nedeľu, 9. marca bude na Skalke dominovať klasický štýl a juniori.

Prihlásených paradoxne viac pretekárov

Hneď po vyhlásení náhradného termínu sa podľa Viktora Halířa paradoxne prihlásilo na preteky ešte viac pretekárov ako na pôvodný termín. „Sú to najmä pretekári z Nemecka,“ konkretizuje Halíř.

Zrušený ročník: Len jedinýkrát v histórii

Členovia organizačného výboru, ktorí preniesli lokálny pretek do európskeho kalendára a v tejto zostave pracujú 10 rokov, si na podobné snehové podmienky nespomínajú. Biela stopa sa vo svojej 40 ročnej tradícii neuskutočnila len jeden raz. "Bolo to v roku 1990. Počas našej pôsobnosti sme termín ale ešte nikdy neprekkladali"ho­vorí ďalej Viktor Halíř.

Biela Stopa: Odštartované
1
Galéria
Biela Stopa: Odštartované
17
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM