Martin Károly Kremnica

Demotivujúce separovanie

Nádoby na separovaný odpad v Kremnici sú často preplnené. Papier, sklo a plasty zvážajú Technické služby /TS/ približne raz až dva krát mesačne.

„Rád by som separoval, ale vždy keď tak chcem urobiť, nádoby, pomerne malé, sú už plné.“ konštatuje Milan, jeden z obyvateľov najväčšieho kremnického sídliska Huty. Ešte dodáva, že otvory na separačných nádobách sú takisto malé. „Nedá sa tam vložiť napríklad väčšia krabica alebo kartón.“

Vedúci oddelenia TS , Jaroslav Valent tvrdí, že robia všetko čo je v technických možnostiach tohto oddelenia mestského úradu. „Chceli sme vybudovať aj nové stojiská, zakúpiť nové kontajnery a zvozové vozidlá, za európske peniaze, neboli sme žiaľ úspešní.“ dodáva Valent.

Tlačový tajomník Kremnice, Silver Jurtinus si myslí, že časť viny na častom neporiadku okolo kontajnerov na separovaný zber nesú aj samotní obyvatelia. „Občania vhadzujú do nádob pre separovaný zber odpad ktorý tam nepatrí a nezmenšujú objem napr. plastového odpadu stlačením PET fľaše atď.„ upresňuje Jurtinus.

Pre porovnanie Žiar nad Hronom prechádza transformáciou odpadového hospodárstva už od roku 2002. Žiarčania dnes platia iba za presné množstvo odvezeného komunálneho odpadu. Každé spoločenstvo si objednáva zvozy podľa potreby. Za vytriedený odpad sa neplatí. Čím viac teda žiarčania odpadu vyseparujú, tým menej zaplnia nádoby na komunálny odpad, a teda tým menej zaplatia.

„Aj napriek občasným diskusiám na túto tému v kremnickom mestskom parlamente, sa zatiaľ nenašla politická vôľa na radikálnejšie zmeny.“ – osvetľuje situáciu Jaroslav Valent /TS/.

V Kremnici občania stále platia ročný paušálny poplatok za odvoz komunálneho odpadu.

/mak/

Separovanie Kca
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM