Martin Károly Od Vás

Detské ihrisko v Kremnici má opäť šancu

Kremnické mamičky sa už niekoľko mesiacov domáhajú vybudovania detského ihriska v Kremnici. Zobrali iniciatívu do vlastných rúk a uchádzajú sa o peniaze z projektov. Nasledujúci článok uverejňujeme v neskrátenej forme, tak ako nám ho poslali kremnic

Už v koncom roka 2008 skrsol prvý nápad o postavení detského ihriska, no získanie peňazí záviselo predovšetkým na iných inštitúciách a koncom roka sme už jednu ponuku na podanie projektu zmeškali. A tak sme si počkali do jesene roka 2009 na ponuku Ekopolis. Zároveň sme ale nevedeli, že už sa niečo podobné deje, a tak sme sa rozhodli spolupracovať a ďalej rozvíjať myšlienku p. Betty Mrškovej o revitalizácii Zechenterovej záhrady, ktorej návrat do pôvodného rozkvetu by počítal aj so vznikom priestoru pre naše deti. Veľká škoda len, že tento projekt skončil vo svojej druhej fáze podpory Ekopolisu.

Od januára tohto roka sme sa teda skupinka nadšených mamičiek rozhodli aktívnejšie zaujímať o naše mesto pravidelnými účasťami na verejných stretnutiach mestského zastupiteľstva. Hneď na tom januárovom stretnutí sme predložili myšlienku vzniku detského ihriska v našom meste. Bolo nám odporučené zo strany p. primátorky, aby sme zistili názor väčšej zainteresovanej verejnosti. Prebehla teda do budúceho zastupiteľstva anketa o tom či je detské ihrisko potrebné v našom meste a kde by malo stáť. 83 % oslovených sa vyslovilo za Zechenterovu záhradu (kompletné výsledky ankety tu http://i48.tinypic.com/1409saw.jpg). Boli sme teda rady, že miesto už je jasné. Sklamanie prišlo, keď zo stretnutia pamiatkového úradu Kremnica a zástupcov mesta dňa 19.marca došlo k zamietavému stanovisku k vzniku detského ihriska. Je len škoda, že detské ihrisko sa na toto územie nehodí, ale stretnutia ľudí pod vplyvom alkoholu rušiacich okoloidúcich ľudí, pamiatkovému úradu neprekáža. Chceli sme výzor dnešnej Zechenterovej záhrady postupne zmeniť, aby sme sa nebáli s deťmi tadiaľ čo i len prechádzať. No zatiaľ to však nie je v našich silách.

Po marcovom stretnutí mestského zastupiteľstva sa zdalo, že sme na začiatku. Nemali sme miesto a p. primátorka stále trvala na tom, že finančné prostriedky na detské ihrisko zatiaľ žiadne nie sú. Na opätovnú otázku poslanca Vojtka, či by sa nemohli použiť financie, ktoré navrhovala p. primátorka vyčleniť na rontgen, ak sa nenájdu iné zdroje, nereagovala jednoznačne.

Napokon predsa len slnko zasvietilo a prišiel za nami pán riaditeľ ZŠ, ul. P. Križku, p. Weiss a ponúkol nám priestor na školskom dvore, hneď za budúcim multifunkčným ihriskom. Boli sme nadšené a ihneď sme oslovili Stavebný úrad mesta Kremnica o toto miesto.

Pred necelými dvoma mesiacmi bola totiž zverejnená ponuka Nadácie Orange na 3000 eur. Okamžite sme začali s kompletizáciou materiálov potrebných na podanie projektu. Napokon sa zdalo, že problémom bude opäť povolenie na určenie miesta pre detské ihrisko. O množstve dokladov k tomu potrebných sa nejdem ani vyjadrovať, no svitlo na lepšie časy. Dozvedeli sme sa totiž, že tento pozemok je súkromným vlastníctvom ELBA, a.s. Kremnica. Tak sme oslovili kompetentných a povolenie bolo na svete. Projekt sme podali a teraz nám všetci držte palce, nech sa nám to podarí a budeme môcť začať budovať pre naše deti bezpečné detské ihrisko. Bude to chcieť dobrovoľnícku pomoc z každej strany, takže budeme rady, že sa všetci spojíme pre dobrú vec. Určite to nebude hneď veľké detské ihrisko, aké by si deti zaslúžili, ale vytvoríme dobrý základ a budeme môcť naň nadväzovať, keď zoženieme ďalšie finančné prostriedky. Už teraz za 3000 eur budeme môcť postaviť viac ako jednu preliezačku…

Tento proces nebol vôbec jednoduchý a chceli sme to už aj vzdať, no naše deti nám dodávajú neprestajne energiu, ktorú občas strácame. Toto všetko by sa nám nepodarilo s pomocou vás – občanov mesta Kremnica. Rady by sme teda poďakovali všetkým, ktorí pomohli a pomáhajú na ceste k vzniku detského ihriska, najmä ELBA, a.s. Kremnica, za rýchly ústretový súhlas v výstavbou ihriska na jej pozemku, p. riaditeľovi ZŠ P. Weissovi, M. Vojtkovi, firme Lukromtel, špeciálne Štefanovi Balážovi, Stavebnému úradu v Kremnici, najmä p. Donovalovej a p. Sedláčkovej, oddeleniu majetku na Mestskom úrade v Kremnici, a to p. Ihringovej a p. Miškóciovej. Naša vďaka patrí aj jednotlivcom, bez ktorých by sme sa nezaobišli: Katke Nosálovej, Vierke Balážovej, Petrovi Neuschlovi, Renáte Dominikovej, špeciále by som sa chcela poďakovať svojím kolegyniam Kataríne Balážovej a Michaele Podovej, ktoré sa spolu so mnou na tomto všetkom neúnavne podieľajú.

Mgr. Ivana Šebeňová

nove ihrisko II
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM