Barbara Dallosová Rôzne Správy

Deviatačka z Hliníka prekvapila všetkých okolo: Katka (15) je nominovaná na Detský čin roka

Školáčka najprv neprezradila, čo chystá. Potom ukázala nielen veľké srdce, ale aj manežérske schopnosti. Podporiť v ankete Detský čin roka ju môžete hlasom.

Ilustračný obrázok k článku Deviatačka z Hliníka prekvapila všetkých okolo: Katka (15) je nominovaná na Detský čin roka
Zdroj: TASR

Detský čin roka je tak ojedinelý školský projekt zameraný́ predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov siedmich kategóriách. Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk.

Premyslený projekt hliníckej tínedžerky

Zástupcu medzi detskými hrdinami máme aj v našom regióne. Na Detský čin roka bol nominovaný príbeh Kataríny Harachovej, ktorá bola v školskom roku 2017/2018 deviatačkou na základnej škole v Hliníku nad Hronom. List opisujúci Katkin pekný skutok poslala pedagogička Andrea Jenatová.

Tínedžerka sa empaticky vžila do neľahkých osudov detí v detskom domove. Oslovila Detský domov Maurícius v Kremnici, kde zisťovala, čo by deti najviac potešilo, no zároveň neprezradila, čo sama chystá. Z jej malého prieskumu vyšiel jasný víťaz – knihy. Katka začala svoju iniciatívu práve v čase, keď vychovávateľky uvažovali o vytvorení miesta a čítanie a požičiavanie kníh, akejsi domováckej knižnice.

,,Katarína prišla za mnou s hotovou aktivitou zorganizovať pre deti z Detského domova Maurícius v Kremnici dobrovoľnú zbierku kníh. Vytvorila plagátiky, kde boli všetky potrebné informácie k pripravenej aktivite, pripravila oznam do školského rozhlasu, ktorý je spolužiačky – redaktorky ochote niekoľkokrát čítali v rozhlase, dokonca sa plagátik objavil aj na webovej stránke školy. Katka mala dopredu všetko pripravené, propagáciu si pohotovo zabezpečila a v priebehu týždňa sa jej podaril krásny čin – 204 ks vyzbieraných kníh rôzneho žánru. Deti boli neskutočné a zo svojej knižnice priniesli naozaj „kúsky“, ktorých sa nechceli zbaviť, ale ich darovať niekomu, o kom vedeli, že z ich knihy im „poskočí srdiečko“," opisuje školáčkin projekt učiteľka s tým, že Katka potom s deťmi strávila popoludnie aj osobne.

,,Šťastná a hrdá som bola aj ja, pretože som mala pred sebou nielen výbornú žiačku, skromnú slečnu, ale hlavne mladého a perspektívneho človeka, ktorý má vo svojom hodnotovom rebríčku už teraz jasno, človeka, ktorému sa podarilo položiť základný kameň „domováckej knižnice“," uzatvára pedagogička.

Podporte Katkin čin

Pomôcť rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2018 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich.

Podporte obdivuhodný čin Katky Harachovej. Hlasom môžete prispieť TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM