Katarína Reiterová Kremnica

Digitalizácia Kina Akropola: Filmové novinky však nečakajte

Audiovizuálny fond SR schválil občianskemu združeniu 1115 žiadosť o dotáciu na digitalizáciu kina Akropola v Kremnici. Premietanie už v digitalizovanom kine by mohlo byť reálne v septembri tohto roka, kino plánuje okrem filmov divákom ponúknuť aj alternatívne obsahy.

Ilustračný obrázok k článku Digitalizácia Kina Akropola: Filmové novinky však nečakajte
Zdroj: Dnes24.sk

„Celkové náklady na tzv. malú digitalizáciu kina E-cinema sú vyčíslené na 20 000 eur. Z tejto sumy nám Audiovizuálny fond schválil dotáciu vo výške 14 000 eur, mesto Kremnica prispeje sumou 4 000 eur a 2 000 eur daruje kremnická spoločnosť Elba,“ uviedol Zdenko Gális z OZ 1115 s tým, že združenie z tejto sumy zaplatí techniku na digitalizáciu kina.

Nová dramaturgia

Po digitalizácii plánuje združenie zmeniť dramaturgiu kina. „Dramaturgia bude pestrá. Divákom ponúkneme nielen filmy, ale aj alternatívne obsahy ako napríklad koncerty, amatérske videá, internetové obsahy, prípadne satelitné prenosy HD,“ vysvetlil Gális. Samotný program kina sa ešte len pripravuje. „Máme takú predstavu, že by sme s programom chceli začať v septembri, v závislosti od technického riešenia digitalizácie,“ dodal Gális.

Filmové novinky však nečakajte

Podľa slov Gálisa to v kine v tomto letnom období „žije.“ „Pred pár dňami sme vyskúšali open-air projekciu na námestíčku pred kinom a boli sme milo prekvapení veľkou účasťou divákov. Ďalšie dve projekcie plánujeme v auguste, cez pracovné dni,“ uzavrel Gális.

E-cinema je technológia malej digitalizácie, ktorá je oproti technológii D-cinema použitej v rámci veľkej digitalizácie finančne nenáročnejšia a umožňuje prehrávať filmové projekcie v digitálnej forme DVD, Blu-ray a podobne. Nevýhodou technológie je to, že sa v rámci nej nemôžu prehrávať filmové novinky. Atraktívne tituly totiž distribučné spoločnosti dodávajú na type nosičov, ktoré akceptuje len technológia D-cinema.

Digitalizáciu v tomto roku absolvuje aj žiarske kino. Viac sa dočítate TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM