Martin Károly Rôzne

Diskusia o novom žiarskom námestí

V stredu 17. marca sa v Dome kultúry na Námestí Matice slovenskej stretlo vedenie mesta s obyvateľmi Žiaru nad Hronom za účelom predstavenia Projektu Revitalizácia centrálnej mestskej zóny.

Budúci vzhľad námestia, na obnovu ktorého získalo mesto nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu vo výške 1 576 844,47 eur a bude sa na ňom podieľať spolufinancovaním v sume 82 991,81 eur, predstavila hlavná architektka projektu Eva Wernerová. Na „novom“ námestí pribudnú oddychové miesta, herné prvky pre deti, fontána s možnosťou prechádzania sa vo vode, nebudú chýbať spevnené chodníky a chodníčky, schodiskové časti opatrené bezbariérovými prvkami pre vozíčkarov i kočíky, a najmä veľa zelene.

Nakoľko v rámci modernizácie a obnovy námestia bude nutné presadiť alebo odstrániť niektoré dreviny, i následná diskusia riešila práve otázku, prečo k tomu dôjde. „Keďže súčasná zeleň je nielenže neodborne vysadená, ale niekoľko stromov či kríkov poškodil čas i škodcovia, v rámci rekonštrukcie pribudnú na námestí aj nové stromy, kríky a kvetinové záhony. Počet starých poškodených stromov, ktoré sa vyrúbu, bude však oveľa nižší oproti tomu, čo všetko sa tu vysadí“, dodáva Wernerová. Celkovo sa odstráni alebo presadí na iné miesto v meste tridsaťosem drevín, ktoré nahradí dvesto nových, v prevažnej väčšine to budú javory.

V súčasnej dobe je dokumentácia procesu verejného obstarávania na schválení riadiacim orgánom. Kompletná rekonštrukcia námestia tak bude môcť začať hneď po odsúhlasení. Práce by mali trvať desať mesiacov.

Zdroj: MsÚ ZH video: /mak/

Diskusia o novom žiarskom námestí
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM