Martin Károly Rôzne

Dlhodobá predpoveď pre Žiar: Aká bude zima?

Tohtoročné leto sa skončilo v Žiari ako tretie najteplejšie. Mali sme až 39 tropických a 69 letných dní. September tiež začal vysokými teplotami, ako však bude končiť? To predpovedá žiarsky meteorológ Ján Wolf.

Ilustračný obrázok k článku Dlhodobá predpoveď pre Žiar: Aká bude zima?
Foto: Martin Károly

Tohtoročné meteorologické leto, teda jún, júl a august skončilo na Slovensku ako mimoriadne teplé, v Žiari nad Hronom s odchýlkou 2,8°C od normálu (1961–1990) a 2,5°C od dlhodobého priemeru (1901–2000). „Leto na meteorologickej stanici v Žiari bolo tretie najteplejšie od začiatku pozorovania,“ hovorí správca meteorologickej stanice v našom meste Ján Wolf a dopĺňa, že: „//**Podobne tomu bolo aj na iných staniciach na Slovensku.

[blockquote]Naj­teplejšie leto sa vyskytlo v roku 2003 (s priemerom 20,86°C) a v roku 1992 (s priemerom 20,83°C). K letu 1992 sa najviac pričinil „extrémne“ teplý august, ktorý bol najteplejší od začiatku pozorovania na Slovensku.“ [/blockquote] [size=14][color=#cc0000]­Až 39 tropických dní[/color][/size] Relatívne najteplejším mesiacom tohtoročného leta bol júl s priemernou mesačnou teplotou 21,2°C. „V priebehu leta sa vyskytli tri teplé vlny, kedy maximálne teploty vzduchu vystupovali na Slovensku na 36 až 38°C – v Žiari nad Hronom na maximálnych 37,1°C (5. júla) a minimálnych 5,7°C**//,“ uvádza ďalej meteorológ.

„//**Počas leta sme zaznamenali 39 tropických dní (teplota vyššia ako 30,0°C), 69 letných dní (teplota vyššia ako 25,0°C) a 2 tropické noci (teplota vyššia ako 20°C).

Mimoriadne teplé počasie bolo spôsobené prílevom teplého, pôvodne tropického vzduchu zo severnej Afriky. Zrážkovo skončilo leto ako celok na väčšine územia Slovenska, teda aj v Žiari ako normálne, najmä vďaka júnovým a júlovým búrkam.

August bol však veľmi suchý, za celý mesiac spadlo v našom meste len 10,8 mm. Najsuchší mesiac bol zaznamenaný v roku 1992 (len 3,4 mm), najviac v roku 2010 s úhrnom 236,2 mm. Tu však treba zohľadniť aj vývoj zrážkovej činnosti.

V uplynulom období, napríklad v Žiari nad Hronom bola tohtoročná jar ako tretia najsuchšia a sucho pokračovalo už od vlaňajšieho septembra. Za 12-mesačné obdobie – september 2011 až august 2012 napršalo len 445,5 mm, čo je najmenej od roku 1989/1990, vtedy spadlo 453,2 mm zrážok,**//“ dodáva Ján Wolf.

[size=14][color=#cc0000]­Bude upršaná jeseň?[/color][/si­ze] Správcu žiarskej meteorologickej stanice a meteorológa Jána Wolfa sme požiadali aj o predpoveď počasia pre tohtoročnú jeseň. Tá sa z meteorologického hľadisko začala už 1. septembra, astronomická začína 22. septembra a končí 30. novembra.

[blockquote]„Od začiatku meteorologického merania v Žiari sme nezaznamenali také vysoké teploty na začiatku septembra ako tohto roku. Absolútny teplotný rekord zo 7. septembra 2008 (32,6°C) bol tento rok prekonaný, a to 3. septembra s hodnotou 33,3°C. Na Slovensku sme prežívali netypický začiatok septembra dlhodobo najteplejším (mariánske leto, alebo neskoré) jesenným časom. Tento tok pokračoval sériou tropických dní takmer bez prestávky od polovice augusta. Padol rekord aj čo sa týka počtu tropických dní v tomto mesiaci. Najviac ich bolo v roku 1973 (5 dní), tohtoročný september ich mal šesť,“ vyratúva Wolf.[/blockquote]

„//**September skončí ako celok teplotne nadnormálne, najteplejší bol vlani s priemernou mesačnou teplotou 16,9°C a v roku 1998, s priemernou mesačnou teplotou 16,8°C. Posledné septembrové dni sa ukazujú, ako slnečné, teplé (maximálne teploty do 28,0 °C). Niečo podobné bolo aj vlani.

Takéto počasie je nazývané, ako „babie leto“. Babie leto patrí ku známym poveternostným singularitám v ročnom priebehu počasia v strednej Európe. Meteorológovia babie leto charakterizujú, ako suché, málo veterné obdobie so slnečným a cez deň veľmi teplým počasím, ktoré sa vyskytuje v Európe obvykle na konci septembra a začiatku októbra (najčastejšie od 22. 9. až 3. 10. so 76 % pravidelnosťou­).**//“

Mesiac október sa podľa meteorológa javí teplotne aj zrážkovo normálny. „//**Začiatok mesiaca môže byť slnečný, teplý, neskôr predpokladám nestály charakter počasia – striedanie slnečných a oblačných dní so zrážkami, ktoré budú postupne pribúdať. Nočné teploty sa budú pohybovať od 5 °C – do 10 °C. Najvyššie denné teploty od 17 °C – do 23 °C.

Druhá dekáda (10. 10. – 20. 10.) by mala byť podobná prvej, asi viac slnečných dní na jej začiatku. Z čoho vyplýva, že babie leto bude pokračovať. Predpokladám, že nočné teploty budú bez podstatnejšej zmeny. Denné teploty sa budú pohybovať od 15 °C do 20 °C. V poslednej dekáde (21. 10. – 31. 10.) sa vyskytne viac oblačnosti a zrážok, veterno. Nočné teploty 1 °C až 6 °C a denné teploty 8 °C až 15 °C. V závere mesiaca sa ochladí,**//“ predpovedá Wolf.

[blockquote]Na začiatku novembra bude pravdepodobne „inverzné“ počasie, to znamená hmlisto, sychravo,“ hovorí, avšak toto je už ďaleké obdobie na presnú a jednoznačnú predpoveď. „Aj istý nemenovaný meteorológ povedal, že predpoveď na viac, ako jeden mesiac je samovražda.“[/bloc­kquote]

[color=#cc0000]­[size=14]Čaká nás zaujímavá zima[/size][/color] Aj napriek tomu sa len pre Žiar24 pokúsil predpovedať počasie na tohtoročnú zimu v Žiari. „Pri predpovedi na zimu sa opieram o tvrdenia prof. Jennifer Francisovej z Univerzity v New Jersey. Tá tvrdí, že Európa sa má pripraviť na extrémnu zimu. Príčinou toho je rekordný úbytok arktického ľadu, ktorý bol tento rok v lete zaznamenaný. Čo spôsobí, že sa to v Európe a severnej Amerike prejaví extrémnymi javmi počasia. Kvôli otepľovaniu Arktídy práve teraz prebieha triskové prúdenie, čo spôsobuje stúpanie doteraz „zajatého tepla“. vysvetľuje.

"Toto stúpanie zosilnené od severu k juhu, a teda v opačnom smere. To znamená, že nás čaká veľmi zaujímavá zima. Všetko, ale treba brať z rezervou a obzvlášť nevyspytateľné počasie. Z môjho pohľadu bude nadchádzajúca zima totožná s tou minulou. Nevylučujem, ale striedanie teplých období s veľmi chladnými, a teda vpád veľmi studeného vzduchu, tak ako tomu bolo na začiatku februára tohto roku,“ uzatvára svoju predpoveď Ján Wolf.

Katarína Reiterová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM