Katarína Reiterová Rôzne

Na ľudí čaká moderné osvetlenie: Šetrí peniaze, dlhšie vydrží a dá sa ovládať na diaľku

Mesto Nová Baňa začalo v decembri minulého roka s rozsiahlou rekonštrukciou verejného osvetlenia. To je v súčasnosti v skúšobnej prevádzke a prebieha jeho zosúlaďovanie so softvérom.

Ilustračný obrázok k článku Na ľudí čaká moderné osvetlenie: Šetrí peniaze, dlhšie vydrží a dá sa ovládať na diaľku
Zdroj: TASR

Výhodou zrekonštruovaného verejného osvetlenia je dlhšia životnosť, šetrenie energie a ovládanie na diaľku, vďaka ktorému sa môžu svetlá centrálne v noci stlmovať.

„Realizáciou projektu sa výrazne zníži energetická náročnosť prevádzky verejného osvetlenia. Vymenilo a nainštalovalo sa 149 svietidiel so svetelným zdrojom 30 x vysokosvietivé LED s celkovým príkonom 60 wattov. Sú to moderné svietidlá s výbornými svetelno-technickými parametrami a kvalitnou konštrukciou, ktorej prevedenie sa prejaví na nižších udržiavacích nákladoch a dlhodobejšej životnosti svietidiel,“ priblížil projekt primátor mesta Ján Havran.

Osvetlenie na diaľkové ovládanie

Prevádzkovanie tejto sústavy umožní zvýšiť úroveň osvetlenia v Novej Bani a minimalizovať náklady na spotrebu elektrickej energie, prevádzku a správu verejného osvetlenia a na bežné opravy svetelných bodov.

„Ďalšou výhodou je, že ho možno ovládať na diaľku a vo večerných, prípadne nočných hodinách stlmiť jeho intenzitu, čo pri predchádzajúcom osvetlení nebolo možné,“ doplnil Havran. V súčasnosti prebieha skúšobná prevádzka verejného osvetlenia, zosúlaďovanie so softvérovým programom, dolaďujú sa detaily.

Projekt Modernizácia verejného osvetlenia v meste Nová Baňa je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Európskej únie v rámci Operačného programu Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast sumou vo výške 232 874 eur.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM