Správy

Dobrovoľníci majú na hrade plné ruky práce: Kedy bude pamiatka sprístupnená?

Pohľad na mejestátny hrad pozná takmer každý. Nebyť však dobrovoľníkov, ktorí tu makajú vo svojom voľnom čase, stredoveký hrad by už teraz určite vyzeral inak.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci majú na hrade plné ruky práce: Kedy bude pamiatka sprístupnená?
Zdroj: TASR

Dobrovoľníci zo Združenia na záchranu hradu Revište sa sústredia v tomto roku na severnú vežu. „Každý, kto teraz príde na Revište, už môže vidieť časť postaveného lešenia na severnej veži,“ uviedol Miroslav Seget zo združenia s tým, že ide o vežu, kde v roku 2011 spadla veľká časť múru.

Chceme sa pustiť do opravy tejto veže. Musíme dostavať lešenie, začať opravovať korunu veže, domurovať múr, ktorý spadol, domurovať aj druhú časť múru od diaľnice, aby sme to zastabilizovali a aby tá časť bola tiež zakonzervovaná a bezpečná,“ doplnil.

V súčasnosti je podľa jeho slov pohyb na hrade bezpečný všade, okrem tejto časti. Oficiálne však stále platí zákaz vstupu na hrad. Podľa Segeta už združenie podalo žiadosť na obvodný lesný úrad na zrušenie tohto zákazu.

„Čakáme na vyrozumenie žiadosti. Len čo povolia vstup na hrad, tak pripravíme plánik, kadiaľ sa môžu ľudia pohybovať a takisto vyznačíme zákazy páskou,“ dodal.

Aj napriek zákazu vstupu láka hradná zrúcanina pri Žarnovici stále viac turistov. Zvýšený záujem o Revište teší aj dobrovoľníkov zo združenia. Prispelo k tomu aj vybudovanie novej prístupovej cesty a náučného chodníka s názvom Majitelia hradu Revište, ktorý je určený najmä pre rodiny s deťmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM