Rôzne Správy

Dôchodca z neďalekej obce nechcel vysedávať pri telke: Koníček ako lusk! FOTO

Jaroslav Zachar trávi voľné dni tvorivo. Dôchodca oprášil zaujímavé remeslo a garáž premenil na dielňu. Pozrite tie diela...

Ilustračný obrázok k článku Dôchodca z neďalekej obce nechcel vysedávať pri telke: Koníček ako lusk! FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Svoj dôchodok si bývalý banský elektrikár Jaroslav Zachar zo Svätého Antona (okres Banská Štiavnica) rozhodol užívať aktívne. Učarovalo mu tokárstvo, a tak namiesto vysedávania pred televízorom vyrába vo svojej garáži originálne drevené misy a ďalšie výrobky.

Sústruh si skonštruoval sám

Pán Zachar sa k točeniu dreva dostal až na dôchodku, tokárstvu sa venuje približne päť rokov. Impulz prišiel z internetu, kde hľadá tipy a inšpirácie dodnes. ,,To je môj zdroj, ale mám aj známych tokárov, s ktorými si vymieňame skúsenosti," povedal.

Točeniu dreva sa venuje najmä v zimných mesiacoch. Vtedy sa jeho garáž premieňa na malú dielničku, kde za zvuku sústruhu vznikajú výrobky. Ten si, mimochodom, tiež skonštruoval sám. ,,Všetky kovové konštrukcie, to je moja výroba," priblížil s tým, že zvyšné časti si zohnal od známych alebo kúpil.

Zhotovenie sústružených výrobkov je časovo náročné, najmä pre sušenie dreva. Keď sa kus dreva – reziva premení na polotovar nadobúdajúci konkrétny tvar, nastane čas sušenia. Každý výrobok si Zachar odváži a sleduje, či z jeho váhy ubúda. Keď už nemení svoju váhu, tak spracuje polotovar do finálnej podoby. Hotové výrobky ošetruje ľanovým olejom.

Točiť sa dá z každého dreva

Na točenie je podľa jeho slov vhodné každé drevo, najlepšie je však podľa neho orechové. ,,Je pravda, že to je tvrdé drevo, ale platí taký zákon, že čím tvrdšie drevo, tým sa lepšie točí," podotkol. Neprekážajú mu ani kazy v dreve, vyplní ich prifarbenou epoxidovou hmotou.

Medzi jeho výrobkami je možné nájsť misky najrôznejších tvarov a veľkostí, ale aj svietniky či dózy. Svojimi výrobkami obdarováva najmä svojich známych či rodinu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM