Martin Károly Samospráva

Dôchodcovia budú platiť mestu o pár eur menej: Zľava na psa už neprešla

Žiarski dôchodcovia zaplatia v budúcom roku mestu o polovicu menej za svoju nehnuteľnosť. Primátorov návrh poslanci schválili. Ročne si tak prilepšia v priemere o 7 až 15 eur. Aký to bude mať dopad na mestskú kasu?

Ilustračný obrázok k článku Dôchodcovia budú platiť mestu o pár eur menej: Zľava na psa už neprešla
Foto: Jaroslav Dodok

Štvrtkové mimoriadne zastupiteľstvo patrilo aj téme úľav pre dôchodcov, ktorí majú viac ako 62 rokov. „Možno je to aj také poďakovanie starším obyvateľom, ktorí toto mesto vlastne vybudovali na zelenej lúke,“ vysvetľuje Peter Antal.

Predvolebné líškanie?

O necelý rok sú v Žiari komunálne voľby. Primátor však odmieta, že ide o predvolebný ťah. „Bol by som nerád, keby to bolo takto chápané, skutočne to nemá s voľbami nič spoločné. Hovoril som to už aj pred tým, že by niečo takéto malo byť vo VZN-ku,“ bráni sa Antal. (Celý rozhovor nájdete vo videu)

Podľa primátora, už dôchodcovia ďalšie zľavy od mesta nemajú čakať. „Keďže daňové VZN-ko sa schvaľuje raz ročne, máme na to rok, aby sme dôkladne zvážili každý návrh, ktorý predložíme do zatupiteľstva,“ dopĺňa Antal.

Z rozpočtu ubudne

Zľava 50% pre dôchodcov na daň z nehnuteľnosti sa odzrkadlí aj v mestskej kase. Žiarčania teraz platia v priemere okolo 14 eur ročne za byt. Za rodinný dom je suma vyššia. V priemere sa za takúto nehnuteľnosť platí okolo 30 eur. „Je to niekde okolo 11 tisíc eur,“ konkretizuje primátor, Peter Antal, dopad na mestský rozpočet.

Zľava na psa už neprešla

V mestskom parlamente sa diskutovali aj o možnosti dať dôchodcom úľavu na polpatok mestu za psa. V súčasnosti, ak chcú mať Žiarčania psíka v byte, musia mestu ročne zapaltiť 33 eur. Poslanci sa však zľakli komplikácii s prehlasovním psov. „Mladší by si pravdepodobne prehlásili psíka na svojich rodičov, či starých rodičov,“ vysvetľuje hlavný argument, nezávislá poslankyňa, Stella Víťazková. Tento návrh nakoniec žiarskym parlamentom neprešiel.

Žiarsky parlament schválil zľavy pre dôchodcov
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM