Barbara Dallosová Rôzne

Dojatá starostka Kováčová o liste, ktorý si našla v schránke: Okamžite som sa rozplakala!

Takáto pošta sa nedostáva každý deň. Starostka Janovej Lehoty a krajská poslankyňa Božena Kováčová sa po prečítaní listu neubránila slzám. Čo v ňom bolo?

Ilustračný obrázok k článku Dojatá starostka Kováčová o liste, ktorý si našla v schránke: Okamžite som sa rozplakala!
Zdroj: Dnes24.sk

Pod ďakovným listom, ktorý si našla v schránke Božena Kováčová, boli podpísaní rodičia klientov Domova sociálnych služieb (DSS) Komba v Banskej Bystrici. Otvorené vyznanie plné slov vďaky adresovali starostke za to, že pomohla zachovať zariadenie, ktoré je pre ich zdravotne postihnuté deti domovom.

Silný moment

,,Nepomohla som preto, aby mi niekto ďakoval, no aj tak to pre mňa bol silný moment. Aj ja mám v rodine takýchto postihnutých ľudí a viem, čo to pre rodičov tých detí znamená. Manžel mi to prečítal a prvé čo som spravila bolo, že som sa rozplakala. Ja som s tými rodičmi sedela, keď vidíte tú ťarchu, ktorú musia niesť, pozeráte sa na vec inak. To ich dieťatko nie je zdravé, ale oni ho jednoducho majú a chcú mu vytvoriť čo najlepšie podmienky a keď im to úsilie niekto skomplikuje, tak to jednoducho neskutočné bolí," hovorí Kováčová o pocitoch po otvorení obálky.

Pri pohľade na list, nečudo. Vrúcnymi slovami vďaky rodičia detí z DSS Komba nešetrili. ,,Naše deti aj vďaka Vám môžu viesť pokojný a zrejme aj šťastný život v známom prostredí, ktoré im vyhovuje, obklopení ľuďmi, ktorým dôverujú…Ešte raz ďakujeme za Vami prejavenú empatiu, súcit a vnímavosť k potrebám našich detí, takých zraniteľných a často odsúvaných touto spoločnosťou," píše sa v liste.

Šlo o chybu v komunikácii

Ako vysvetlila Kováčová, dotknuté zariadenie sa malo sťahovať do nových priestorov. ,,Vedúca odboru na VÚC s pani riaditeľkou bez vedomia Komisie sociálnych vecí a rodiny rozhodli o presťahovaní DSS. Šlo jednoducho o nedorozumenie," približuje Kováčová. Nové priestory však podľa jej slov neboli vhodné. Šlo o malé priestory bez náležitého vybavenia. Okrem toho, klienti s diagnózou autizmu znášajú podľa Kováčovej zmeny veľmi zle.

Riešenie sa však napokon našlo a aj vďaka iniciatíve Boženy Kováčovej ako poslankyne BBSK zariadenie zostalo v pôvodných priestoroch. ,,Hneď ako sme sa to dozvedeli, zriadili sme na BBSK komisiu a hľadali sme spoločné riešenie, ktoré sme napokon našli. Mesto poskytlo minimálny nájom aby mohlo zariadenie v starých priestoroch zostať," vysvetlila.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM