Martin Károly Kultúra

Dominantnou témou festivalu Envirofilm 2010 je biodverzita

Hlavným motívom 16. ročníka Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2010, ktorý sa uskutoční v dňoch 10. až 15. mája, je biodiverzita.

Rok 2010 totiž Organizácia spojených národov (OSN) vyhlásila za Medzinárodný rok biodiverzity. K už tradičným festivalovým mestám Banská Bystrica, Zvolen, Banská Štiavnica a Kremnici pribudne tento rok aj Krupina.
Cieľom festivalu je predstaviť, konfrontovať a podnecovať v medzinárodnom meradle tvorbu filmov a televíznych programov zameraných na ochranu prírody a životného prostredia. Okrem toho rozširovať poznanie ľudí a zvyšovať ich aktivitu pri riešení tejto problematiky, ako aj napomáhať výchove k starostlivosti o prírodu a životné prostredie.
„Festival Envirofilm je členom medzinárodnej asociácie environmentálnych festivalov Ecomove International. Každoročne ho vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a organizuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) so sídlom v Banskej Bystrici. Envirofilm 2010 sa koná pod patronátom európskeho komisára pre životné prostredie Janeza Potočnika, ministra životného prostredia SR Jozefa Medveďa a Slovenskej komisie pre UNESCO,“ informovala TASR Anna Gudzová zo SAŽP.
Aj tento rok bude festivalu Envirofilm 2010 dominovať medzinárodná prehliadka súťažných filmov. Filmoví tvorcovia z 31 krajín celého sveta prihlásili do 16. ročníka 165 filmov. Výberová komisia už vybrala 53 filmov, ktoré bude hodnotiť medzinárodná festivalová porota. Jej novým členom je David Barna, zástupca riaditeľa pre komunikáciu vo federálnej agentúre USA National Park Service, oficiálny hovorca 392 národných parkov, bojísk, morských pobreží, historických lokalít a pamätníkov v USA.

Organizátori pripravujú pre návštevníkov a hostí sprievodný program. Jeho súčasťou je aj medzinárodná výtvarná súťaž detí Zelený svet, jej téma je Moje hlavné mesto biodiverzity. Za tajomstvami ukrytými v hlbinách hôr a džungle zavedie návštevníkov slovenský dokumentarista Pavol Barabáš. Na festivale v celosvetovej premiére uvedie svoj nový film český režisér Steve Lichtag. Má názov Posledný veľrybár a bude to už tretia celosvetová premiéra tohto autora na festivale Envirofilm – v roku 2004 to bol Tanec modrých anjelov a v roku 2008 Zajatci bieleho Boha.

Slovenský filmový ústav tento rok uvedie pásmo Neznáme filmy Paľa Bielika, venované 100. výročiu narodenia umelca. Milovníkov a pamätníkov filmu poteší stretnutie s legendou českého filmu herečkou Květou Fialovou a s filmom Limonádový Joe. S besedou na tému klimatických zmien bude spojené uvedenie filmu Vek hlupákov, na premietaní úspešného slovenského filmu Pokoj v duši sa zúčastní jeho režisér Vlado Balko.

Medzi ďalšie sprievodné podujatia bude patriť prezentácia fotografií Andreja Bána z oblastí postihnutých katastrofami, či beseda so zástupcom riaditeľa pre komunikáciu vo federálnej agentúre USA National Park Service Davidom Barnom. Záujemcov čaká aj beseda so spisovateľom Antonom Hykischom o jeho novej knihe Rozkoše dávnych čias, ako aj ďalšie besedy a výstavy, ukážky tradičných slovenských remesiel a viaceré koncerty.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM