Správy Samospráva

Domov pre seniorov v žiarskom kaštieli: Mesto chce brať úver, koľko dá zo svojho?

Zariadenie pre seniorov vynikne v priestoroch súčasnej strednej školy v kaštieli. Mesto sa úverom zadĺži na 40 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Domov pre seniorov v žiarskom kaštieli: Mesto chce brať úver, koľko dá zo svojho?
Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

Na výstavbu zariadenia sociálnych služieb, ktoré má vzniknúť prestavbou bývalej školy, chce Mesto Žiar nad Hronom čerpať úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Takýto spôsob financovania a zároveň podanie žiadosti o spomínaný úver v piatok na rokovaní mestského zastupiteľstva schválili žiarski poslanci.

Vedúca odboru stavebného poriadku na Mestskom úrade v Žiari nad Hronom Stanislava Holosová na rokovaní priblížila, že ide o úver vo výške 737 000 eur s úrokovou sadzbou 0,5 percenta a splatnosťou 40 rokov. Na projekt má mesto podľa jej slov prispieť vlastnými finančnými prostriedkami vo výške takmer 446 000 eur.

Žiarsky viceprimátor a zároveň poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ladislav Kukolík víta a podporuje snahu samosprávy riešiť túto oblasť sociálnych služieb. ,,Deficit sociálnych lôžok je v našom kraji veľký a nie je to až také bežné, že samosprávy sa dajú na túto cestu. Takže ja som na to hrdý, že naše mesto bude zriaďovateľom takého domova seniorov," podotkol Kukolík.

Zariadenie pre seniorov chce mesto zriadiť v budove školy, ktorá je súčasťou areálu Biskupského kaštieľa. Zámerom mesta je prebudovať pôvodnú budovu školy na zariadenie, ktoré poskytne adekvátne priestory na pobyt seniorov v trvalom bývaní s celodennou opaterou. Priestory budú delené na niekoľko funkčných zón. V základnom delení ide o hlavnú lôžkovú časť, priestory zázemia a techniky a spoločenskú časť.

Foto: vizualizácia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM