Barbara Dallosová Basketbal

Dramatický basket našich žiakov na pôde Litvy: Slzy na krajíčku aj potlesk od litovských fanúšikov!

Naši žiaci boli zbierať skúsenosti až v Litve. V pobaltskom štáte je okolo basketbalu doslova šialenstvo. Žiarčania dostali poriadne na frak, skúsenosť s litovskými hráčmi však chlapcov posunula o veľký krok vpred a odchádzali s kopou zážitkov.

Ilustračný obrázok k článku Dramatický basket našich žiakov na pôde Litvy: Slzy na krajíčku aj potlesk od litovských fanúšikov!
Zdroj: Dnes24.sk

Basketbalové šialenstvo

Litva zbiera pravidelne medaily z Olympijských hier, Majstrovstiev Sveta aj Európy. Jej hráči z NBA, bývalí aj súčasní, sú vzormi a idolmi športujúcich detí a mládeže. Tréneri v Litve chodia do škôlok pracovať s už 4-ročnými deťmi, 6-ročné deti už majú celorepublikovú súťaž. S mládežou sa tu pracuje v basketbalových školách masovo a v nebývalých podmienkach. A práve sem sa vybrali naše basketbalové nádeje, ročník 2003, nazbierať cenné skúsenosti.

Viac než 1000 km

Takúto cestu museli absolvovať naši reprezentanti z BK MŠK Žiar nad Hronom, aby sa postavili silnému litovskému súperovi. 16 členná výprava sa autobusom vydala v stredu 24.septembra na dvadsaťhodinovú cestu do hlavného mesta Litvy.

Skvelá strava, tvrdí súperi

,,Po príchode bolo o našu výpravu celý čas naozaj profesionálne postarané. Kvalitný hotel, strava počas celého dňa a pitný režim cez zápasy nám vytvorili výborné podmienky pre naše športové výkony. Kultúrny a športový program sme mali zabezpečený na každý deň. Horšie to už bolo s našimi súpermi. Tí nám na ihrisku nič nedarovali," hovorí tréner Norbert Nagy.

To sa nevidí ani v extralige!

Neľahkí súperi našich chalanov najprv poriadne rozobrali. Hralo sa na kategóriu starší minižiaci. Naši najrýchlejší hráči sa v útoku ani obrane nevedeli vysporiadať s rýchlosťou súpera. Veľmi agresívna hra v boji o loptu bola ďalšou prekážkou našej tradičnej hry. Vysoko sme prehrali s Kaunasom aj Vilniusom. Krok sme držali len v úvodoch zápasov.

Hrali sme aj vyrovnané dva zápasy, ale tie rozhodla prekvapujúco výborná streľba litovských hráčov z diaľky. V najdramatickejšom zápase turnaja nám súper z Jonavosu nastrieľal za zápas 11 trojok. To sa nevidí ani v extralige mužov. Poslednou trojkou 0,7 sekundy pred koncom zápasu otočil súper dokonca zápas z 60:62 na 63:62.

,,Konečne sme mohli vyhrať a nielen chlapcom bolo do plaču. Na niečo takéto u nás na Slovensku nie sme zvyknutí. Až v poslednom zápase o konečné 7.miesto sme dokázali prepnúť aj my na vyšší prevodový stupeň. Prehru sme súperovi zo skupiny oplatili a v zápase sme viedli aj o 20 bodov. Fantastickí litovskí fanúšikovia tak konečne aj nám mohli za predvedený výkon zatlieskať," opisuje Nagy.

Zlepšenie hneď na prvom tréningu

Tak našich reprezentantov podľa slov trénera posunula táto výprava. Odvážni chalani sa vydali do úplne neznámej krajiny, a napriek prehre si odniesli množstvo cenných skúseností. ,,Dve vysoké prehry s absolventmi Kaunaskej školy Arvidasa Sabonisa a s Vilniusom nám nastavili zrkadlo, kde musíme na tréningoch pridať. V rýchlosti a nasadení. Po návrate na Slovensko to bolo v odhodlaní chlapcov hneď na prvom tréningu cítiť," bilancuje Nagy.

Výsledky BK MŠK Žiar nad Hronom:

  • MŠK BK Žiar nad Hronom : SKM-Mes rusiuojam! 25:34 (14:22)
  • MŠK BK Žiar nad Hronom : Sabonio KC Kaunas 25:68 (12:35)
  • MŠK BK Žiar nad Hronom : Jonavos KKSC 62:63 (29:32)
  • MŠK BK Žiar nad Hronom : Vilniaus KM 27:56 (12:26)
  • MŠK BK Žiar nad Hronom : Jonavos KKSC 65:47 (24:25)
Výlet našich basketbalistov do Litvy: Kopec skúseností, ale aj super zážitky!
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM