Martin Károly Od Vás

Ekologické riešenie európskeho významu

Pred dokončením je realizácia ekologických úprav na žiarskom kalovom poli, teda odkalisku hnedého a červeného kalu, ktorý sa z výroby oxidu hlinitého skladoval od roku 1957 do roku 1997. Je to známy červený kopec pred vstupom do nášho mesta od Hliník

Úplné ukončenie ekologických úprav bude pre Žiar nad Hronom historickou chvíľou, ktorú si bude treba zapamätať. Riešenie, ktoré bude v budúcom roku ukončené bude možno** jediné a prvé minimálne v Európe**.

Na telese skládky vidieť červené plochy hnedého kalu, biele plochy geotextílie, čierne plochy tesniacej fólie, hnedé plochy štrku a zeminy nesmelo sa zelenajúce sa plochy telesa skládky. Tieto farebné plochy v podstate predstavujú technologický postup pri zakrytí skládky a zabránenie vstupu zrážkovej vody do skládky, teda do hnedého kalu, ktorý sa takto stáva ešte stabilnejší. Stručne povedané mechanicky upravené svahy hnedého kalu sa ukotvuje špeciálna nepriepustná plastová fólia chránená geotextíliou, s kazetami na povrchu, ktoré sa plnia štrkom a zeminou. Samozrejme, že na celej skládke je vybudovaný systém na odvádzanie zrážkovej vody tak aby nedošlo k jej kontaminácii alkáliami. Už pred týmito prácami boli z vrchu skládky odstránené jazerá a skládka bola zakrytá nepriepustnou fóliou a tak sa čistá zrážková voda po kontrole kvality odvádza do Hrona. Navyše skládka bola zbavená špeciálnou technológiou vody z telesa skládky, ktorá bola kontaminovaná alkáliami. V súčasnosti je táto voda odstránená na 80%.

Celá ekologická úprava sa začala už pred rokom 1994 budovaním podzemných izolačných stien /tzv. norných, bentonitových stien/, v roku 1994 sa opatrenie na ekologizáciu odkaliska dostalo** do zmluvy s Európskou bankou** pre obnovu a rozvoj Londýn pri finančnom riešení dostavby Slovalca s modernou výrobou hliníka. Skutočné tempo dostala ekologizácia skládky po roku 2006. Predpokladané náklady na realizáciu sú 53 miliónov Eur, doteraz sa na úpravy vynaložilo 36 mil. Eur.

**Richard Kafka **

[color=#ff0000]­Súvisiace články Kal v žiarskej hlinikárni sa líši od maďarského http://www.ziar24.sk/news.php?…

Skladka ZH
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM