Barbara Dallosová Rôzne Správy

Energetici v údive z dediny neďaleko Žiaru: Čo ich tak zaskočilo?

Dodávateľ energie tvrdí, že keby sa každá samospráva zachovala tak, ako neveľká dedinka, výpadkov elektriny by bolo oveľa menej.

Ilustračný obrázok k článku Energetici v údive z dediny neďaleko Žiaru: Čo ich tak zaskočilo?
Zdroj: TASR

Keby mali všetky samosprávy taký prístup ako tisícová dedina z okresu Žarnovica, výpadkov elektriny by bolo oveľa menej. To tvrdí Stredoslovenská distribučná (SSD) v tlačovej správe, v ktorej si pochvaľuje spoluprácu s obcou Veľká Lehota.

Príkladná dedinka

Ako ozrejmil hovorca SSD Miroslav Gejdoš, približne 40 domácností z Veľkej Lehoty zostane v pondelok 24. a vo štvrtok 27. septembra niekoľko hodín bez elektriny. Raritou je, že odstávky nenaplánovali, tak, ako zvyčajne, energetici, ale obec o ne požiadala energetikov. Chce sa totiž pustiť do orezávania stromov a kríkov pod elektrickým vedením. Aby práce prebehli bezpečne, obecný úrad oslovil energetikov a dohodol si vypnutie prúdu.

„Na stĺpoch nízkeho napätia v správe energetikov sa nachádza aj vedenie verejného osvetlenia v našom vlastníctve. Hoci je v dobrom technickom stave, keď fúka silnejší vietor, dochádza k výpadkom. Môžu za to konáre v blízkosti drôtov. Preto sme sa ich rozhodli orezať. Zabezpečili sme vysokozdvižnú plošinu a profesionálneho piliara,“ zhrnul okolnosti zástupca starostky Jozef Mihál.

Bacha na káble

Energetici často upozorňujú, že dodržiavanie ochranného pásma v okolí elektrických vedení je povinnosťou majiteľa pozemku. On má podľa zákona o energetike zamedziť tomu, aby sa pod vodičmi nachádzali porasty vyššie ako tri metre. Platí to aj v prípade vedenia nízkeho napätia, ktoré nemá vymedzené ochranné pásmo. Ak elektrikári takéto porušenie zistia, vyzvú majiteľa k náprave. V mnohých prípadoch sa stretávajú s ignorovaním. Prístup Veľkej Lehoty ich preto potešil a dávajú ho za vzor aj ostatným.

„Obec nás požiadala o ústretovosť a my sme to privítali. Dohodli sme si termíny odstávok, vyjasnili priebeh a všetky potrebné detaily. Vypilovanie si zrežíruje obec, my využijeme odstávku na bežnú údržbu, aby sme obyvateľov nemuseli obmedzovať znova inokedy,“ povedal Ján Gordík, vedúci regionálneho strediska prevádzky energetických zariadení SSD.

Vždy sa dá dohodnúť, tvrdia energetici

Vedenie obce však nekomunikovalo len s energetikmi, ale aj s obyvateľmi. Časť stromov a kríkov, ktoré potrebujú zásah, sa nachádza aj na súkromných pozemkoch. „Informovali sme ich o odstávkach aj plánovanom opilovaní. Nikto neprotestoval, dokonca boli radi, že nebudú mať starosti s opílenými konármi, lebo v prípade záujmu ich odvezieme a spracujeme ako štiepku,“ vysvetlil starosta Mihál.

Dodávateľ elektriny vyzýva aj ostatné obce spadajúce do jej oblasti pôsobenia, aby dbali na dodržiavanie ochranných pásiem pod elektrickým vedením. V prípade potreby orezania porastov si tiež môžu dohodnúť a naplánovať odstávku elektrickej energie. Včasná vzájomná komunikácia môže veľkou mierou prispieť nielen k bezpečnému priebehu orezávania v blízkosti vodičov, ale aj k prevencii pred nepríjemnými nečakanými výpadkami energie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM