Aktualizované Barbara Dallosová Správy

Energetická kalamita: Žiarsky okres je medzi najkritickejšími lokalitami

Divoké počasie nechalo bez elektriny tisíce domácností. Energetici hovoria o kalamite na strednom Slovensku. Čítajte podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Energetická kalamita: Žiarsky okres je medzi najkritickejšími lokalitami
Zdroj: Dnes24.sk

Bez elektriny je viac ako tritisíc odberných miest a v mnohých regiónoch pretrváva nepriaznivé počasie. Počas nasledujúcich hodín a cez noc môže dôjsť k ďalším výpadkom. Extrémne počasie spôsobuje od dnešného dopoludnia na území Žilinského a Banskobystrického kraja rozsiahle výpadky elektrickej energie. Už v priebehu niekoľkých hodín dosiahli stav kalamity. Informuje o tom hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

,,Momentálne je bez prúdu viac ako tritisíc domácností. Najhoršie sú na tom okresy Žilina, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. Celkovo je mimo prevádzky 50 trafostaníc. Vo viacerých prípadoch prebieha ešte len vyhľadávanie poruchových miest. Elektrikári zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sú v plnom nasadení a výpadky riešia priebežne," konkretizuje hovorca energetikov.

Najhoršie v našich končinách sú na tom podľa SSD obce Janova Lehota a Lovčica-Trubín.

Vzhľadom na veľmi nepriaznivú predpoveď počasia na noc a na zajtra je vysoko pravdepodobné, že poruchy budú naďalej pribúdať.

,,Obyvateľov by sme chceli poprosiť o trpezlivosť a tiež o to, aby nepreťažovali poruchovú linku, pokiaľ nie sú svedkami nebezpečnej situácie, napríklad iskriaceho vedenia spadnutého na zem, požiaru na vedení a podobne. Uisťujeme ich, že všetky poruchy postupne vyriešime," vysvetľuje.

AKTUALIZOVANÉ: Silný vietor počas noci podľa Gejdoša spôsobil vyšší počet porúch na elektrických vedeniach. ,,Aktuálne máme mimo prevádzky zhruba 250 trafostaníc, takže bez elektriny je niekoľko tisíc odberných miest. Presný počet budeme mať neskôr, zatiaľ sa počítajú nočné škody. Do terénu vysielame posilnené skupiny údržby, aby situáciu dostali pod kontrolu," uviedol s tým, že najhoršie sú na tom stále okresy Banská Bystrica, Brezno a Žiar nad Hronom.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM