Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré Stredoslováci milujú

Keď ste hladní a navyše zo stredného Slovenska, čítanie nasledujúcich riadkov pre istotu zvážte... :). Patriť totiž budú výberu jedál, ktorým obvykle nevie odolať žiadny Stredoslovák a ktoré sú tými najlepšími predstaviteľmi našej typickej kuchyne.

Barbara Dallosová
Ilustračný obrázok k článku Ešte len začnete čítať a už sa vám začnú zbiehať slinky: 5 jedál, ktoré Stredoslováci milujú
Zdroj: TASR

Fučka

Zemiaky majú v slovenskej kuchyni svoje nenapadnuteľné miesto a pripraviť ich možno azda na tisíc spôsobov. Jedným z nich je to, čo by inde nazvali zeimaková kaša. U nás jednoducho fučka. Narozdiel od zemiakového pyré je i samostatným hlavným jedlom, nie iba prílohou k mäsu. Pripravuje sa zo zemiakov, hrubej múky, soli, cibule a masti.

Strapačky

Ďalšou dobrotou, ktorú mávali naše staré mamy v malíčku, sú strapačky, alebo aj bryndzové halušky bez bryndze. Cesto na ne urobíme z nastrúhaných zemiakov, vajíčok, a múky. Umením pri príprave tejto lahôdky je vedieť odhadnúť hustotu pripraveného cesta. To potom cez sito hádžeme do vriacej vody, uvarené dáme do misy a zmiešame s kyslou kapustou. A čo by sme to boli za Slovákov, keby sme hotové jedlo neposypali slaninkou či oškvarkami.

Haruľa

A opäť zemiaky! Zemiakové placky v stredoslovenskej podobe nesú ľúbozvučný názov – haruľa. Jednoduché jedlo, ktoré zasýti, sa okrem spomínaných zemiakov pripravuje z vajec, múky, cesnaku a soli. Moderné recepty pripúšťajú i rôzne zlepšováky ako majoránku alebo mletú papriku. Babičkina haruľa sa samozrejme pripravovala na poctivej domácej masti.

Polievka z lesných húb

Keďže naši predkovia dokázali v hrnci zúžitkovať všetko, čo príroda dala, neodmysliteľné miesto v kuchyni mali dary lesa, huby. Kyslá hubová polievka zahustená múkou vie poriadne zasýtiť. Dnes už ju poznáme v rôznych podobách, tá od starých mám sa robila na kyslo, nesmela teda chýbať smotana či mlieko, a plávala v nej štedrá nádielka húb a zemiakov.

Zemiakový šterc

Jedlo s krkolomným názvom je typické najmä pre Horehronie. A ako už asi tušíte, prím v ňom zase hrajú zemiaky. Tie sa uvaria domäkka a zmiešajú s krupicou opraženou na masti. Akási kaša, ktorá vznikne, sa dá jesť na viac spôsobov. Zemiakový šterc môžeme podávať s kyslou nakladanou zeleniou, so škvarkami, s opraženou cibuľkou alebo aj na sladko, s lekvárom či orechmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk