Barbara Dallosová Rôzne

Exoticky vyzerajúce jašteričky pútajú pozornosť: Kde sa vzali v Kremnických vrchoch? VIDEO

Pestrofarebné jašterice zaujali obyvateľa dedinky na prechádzke okolitou prírodou. Neváhal a natočil ich. V týchto končinách sa vraj takéto tvory len tak nevidia.

Ilustračný obrázok k článku Exoticky vyzerajúce jašteričky pútajú pozornosť: Kde sa vzali v Kremnických vrchoch? VIDEO
Zdroj: František Kovár

František Kovár zo Starej Kremničky narazil na dve modrozelené jašterice počas prechádzky v okolí dediny. Tie sa počas slnečného dňa mihotali pomedzi trsy trávy. Hoci ich zelené telíčka sa v poraste dajú prehliadnuť, výrazne modro sfarbená hlavička ihneď upúta pozornosť. František neváhal a zvieratá nakrútil na video.

Teplomilné jašteričky

Dobrovoľný strážca prírody Jaroslav Slašťan, ktorý pozná faunu a flóru v okolí Kremnice dôverne, hovorí, že ide o jašterice zelené.

,,V rámci Slovenska tá jašterica nie je ničím výnimočná, je to bežný druh, avšak vyskytuje sa skôr v tej južnejšej časti Slovenska, pretože vyžaduje teplé biotopy. Kremnické vrchy ako také jej neposkytujú dostatočné podmienky pre život, no tá južná časť Kremnických vrchov, teda okolie Starej Kremničky, Budče, Hronskej Dúbravy či Trnavej Hory, tam by tie podmienky mohli nájsť skôr," uviedol Slašťan a dodal, že on sám v týchto končinách jaštericu zelenú nikdy nevidel.

Farebné samčeky

,,Každopádne som prekvapený. Keď sme monitorovali a mapovali toto územie, nepodarilo sa nám jaštericu zelenú v Kremnických vrchoch nájsť. No to sme šli skôr smerom na sever," priblížil Slašťan.

Ako dodal, ide o našu najväčšiu a podľa neho najkrajšiu jaštericu. Sfarbenie, vďaka ktorému jašterička priťahuje pohľady, majú počas obdobia párenia samce. ,,Bývajú až tak exoticky sfarbené, hlava do modra a telo do smaragdovo zelena. Ako ten na tom videu. Samičky sú nenápadnejšie," dodal na záver.

VIDEO: Farebné jašteričky pobehujúce v prírode Kremnických vrchov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM