Barbara Dallosová Rôzne Správy

Fáma, ktorá obrátila Žiar hore nohami: Chlapi v závode si mysleli že našli ropu, ale...

Informácia, že pri výstavbe žiarskeho závodu začala zo zeme presakovať ropa, sa rozšírila rýchlosťou blesku. Rozuzlenie ropnej záhady bolo prinajmenšom úsmevné.

Ilustračný obrázok k článku Fáma, ktorá obrátila Žiar hore nohami: Chlapi v závode si mysleli že našli ropu, ale...
Zdroj: archív R. Kafka

Výstavba hlinikárne v päťdesiatych rokoch minulého storočia odštartovala v regióne novú éru a premenila nenápadnú dedinku Svätý Kríž na priemyselný Žiar nad Hronom (názov od r. 1955). V závode našlo prácu veľké množstvo tunajších, za zamestnaním v priemyselnom parku sem ale migrovalo i veľa prišelcov. Ekonomické premeny zmenili bývalé poľnohospodárske mestečko na moderné mesto, ktoré sa rozrástlo o veľké sídlisko s plnou občianskou vybavenosťou.

Prvý kameň hlinikárne položili robotníci v roku 1951 a hoci sa budovala ešte niekoľko rokov, už v máji 1953 začala prvá skúšobná výroba.

Veľa faktov, fotiek a spomienok na minulosť nášho mesta máme vďaka už zosnulému lokálpatriotovi a amatérskemu historikovi Richardovi Kafkovi. Kafkove texty odkrývajú aj autentické detaily a zaujímavosti. Jednou z tejto kategórie je historka o nájdení ropy. Priam fantastická informácia sa začala šíriť mestom pri výstavbe druhej série závodu.

Nešlo o žiadny výmysel, len mýlku robotníkov, ktorí na mieste kopali. Stavbári boli presvedčení, že narazili na ropný prameň. Ropa údajne presakovala cez zeminu a bolo ju aj cítiť. Nálezisko čierneho zlata bolo v meste okamžite témou číslo jeden a povrávalo sa, že stavbu závodu zastavia.

Za bombastickým nálezom bolo však nakoniec niečo celkom iné. ,,Keď sa odobrali vzorky a urobili destilačné krivky bolo jasné, že sa jedná o motorovú naftu a následne sa zistil aj zdroj – pri prvej stavbe tu zakopali malú lokomotívu, ktorá slúžila na odvoz zeminy," objasnil v svojich textoch Kafka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM