Rastislav Búgel Kultúra

Fašiangy sú známe už od 9. storočia

Fašiangy. Aj dnes majú svoje miesto v kultúre národa. Viete ako vznikli, čo znamenali a ako sa slávia dnes? Prinášame aj recept pravých fašiangových šišiek.

Poriadna zábava, vôňa zabíjačkových špecialít, bláznivé masky, sladké pokušenia, to všetko znamená len jediné – blížiaci sa pôst. Prechodné obdobie medzi ročnými obdobiami zimou a jarou, začína Troma kráľmi a končí o polnoci pred „Škaredou stredou“. Po tomto období nasleduje prísny pôst zavedení až koncom 4. storočia nl.

Fašiangy poznali obyvatelia nášho územia už v v 9. storočí ako mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom), neskôr sme však prebrali nemecký výraz vast-schane, poslovenčený na Fašiangy (Fašang).

Náhľad do minulosti nám prináša aj najväčšia internetová encyklopédia“ V obci Devín sa pražila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci najprv týždeň pred zábavou chodili po dedine a pozývali dievčatá, ale aj starších. Pri tejto obchôdzke nezabudli pobrať vajíčka a slaninu. Praženicu väčšinou pripravovala richtárka, potom sa začínala zábava, na ktorej boli aj pražené šišky, karamel, závin, huspenina… V Honte bolo zvykom robiť pálenku. Chlapci chodili po dedine a vyberali zrno, taktiež spojené s obchôdzkami za dievčatami a pýtaním slaniny, klobásy a niekde im dali aj údené mäso. Všetko sa odnieslo na priadky, kde dievčatá pripravili pohostenie.“ Nie nadarmo sa tak vraví, iný kraj – iný mrav.

Nielen dediny žili sviatkami, aj v mestách prebiehali oslavy, i keď v trošku pozmenenej podobe. Tovariši organizovali v cechoch bohaté zábavy, nakoľko sa tu prijímali noví, mladí učni, ktorím sa poskytovalo aj krátkodobé ubytovanie. Tí museli prejsť niekoľkými náročnými skúškami (kúpanie v ľadovej vode, prevlákanie na žrdi a iné.). Ako každé sviatky, ani Fašiangy neostali krvou nepoškvrnené. Veľmi obľúbenou „zábavkou“ bolo aj trhanie husí, ktorej cieľom bolo odtrhnúť husi hlavu.

Do dnešného dňa sa zachovali niektoré prvky, ktoré môžeme vidieť aj v našim mestách. Fašiangové sprievody, chôdza na chodúľoch, bláznivé masky a hlavne výborné, zväčša mastné pokrmy.

Hlohovec24.sk si spolu s našou vernou čitateľkou Petrou, pre vás pripravil jednoduchý a rýchli recept na klasické fašiangové jedlo našich starých mám – šišky.

Recept:

1 kg hladkej múky extra špeciál 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke 2 vajcia 4 PL oleja 120g  cukru 42g droždie (1 kocka) 0,5l mlieka Soľ Rum 1 mrkva

Postup: Ten je pri príprave klasických šišiek veľmi jednoduchý a zvládne ho naozaj každý! Oddelíme žĺtka a bielka. Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh. Múku, cukor, žĺtka, olej, trochu rumu (UMU), trošku soli a postrúhané zemiaky dáme do nádoby. V mlieku si pripravíme kvások, pridáme do nádoby s cestom a vypracujeme vláčne cesto. Keď bude cesto naozaj vláčne, opatrne doň pridáme sneh z bielkov a necháme kysnúť na teplom mieste. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyvaľkáme ho na približne 2cm hrubý plát a vykrajujeme šišky, ktoré necháme zopár minút podkysnúť. Na rozpálený olej alebo tuk pridáme 3 kolieska mrkvy.** „Je to vychytávka starej mami. Mrkvička zabraňuje oleju v prepaľovaní. Netreba však zabúdať mrkvu pri každej várke vymeniť!“** Prezrádza naša čitateľka. Šišky postupne vyprážame do zlatista, ukladáme na kuchynské papierové utierky aby odsali prebytočnú mastnotu, na vrch pridáme džem podľa chuti a posypeme práškovým cukrom.

Zdroj: Hlohovec24 Ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM