Monika Obrtalová Rôzne

Figeľ neváhal sadnúť na motorku

Súčasťou návštevy ministra dopravy Jána Figeľa v Banskej Bystrici bolo aj slávnostné predstavenie projektu „Route 66“, ktorou má byť slovenská cesta I. triedy 1/66. Novozrekonštruovaný úsek otvárali na spomínanej komunikácii v obci Nemecká, ktorú min

Projekt cesty 1/66 má predstavovať americkú matku všetkých Route 66, ktorá sa nachádza len na troch miestach na svete. V Spojených štátoch amerických, Juhoafrickej republike a práve u nás. Cesta prvej triedy číslo 66 vedie zo Šiah cez Zvolen, Banskú Bystricu a Brezno až na Kráľovu Hoľu. „Od projektu Route 66 očakávame predovšetkým zvýšenie bezpečnosti, čiže zníženie nehodovosti, záchranu ľudských životov, menej úrazov, menej škody na zdraví a samozrejme rozvoj. V tom je historický odkaz US Route, teda kade táto americká cesta viedla od jej otvorenia v 20-tych rokoch minulého storočia, tam nastal rozvoj,“ povedal jeden z iniciátorov projektu Juraj Smrečan zo Slovenskej asociácie Route 66.

Prestrihnutím pásky spečatil osud našej 1/66 minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ: „Som veľmi rád, že ľuďom na Horehroní, ale aj na celom Slovensku záleží na kvalite ciest, že v tom vidia nielen samotnú dopravu, ale aj rozvoj. Verím, že aj tento projekt prinesie spojenie medzi dopravou, ekonomikou a cestovných ruchom. Čo znamená aj zníženie nezamestnanosti v kraji.“ A hoci zrekonštruovaná je len časť spomínanej komunikácie a úsek v smere od Brezna na Kráľovu Hoľu je v katastrofálnom stave, aj tento projekt by mohol pomôcť dokončiť čo bolo začaté. „Veríme, že projekt situáciu vyrieši a bude prínosom pre cestovný ruch a zvýšenie zamestnanosti v Horehroní,“ povedala na záver starostka obce Predajná Tatiana Čontofalská.

moo

figel
36
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM