Barbara Dallosová Rôzne

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Žiar

Ocitli ste sa už v situácii, keď k vám dorazila návšteva zo vzdialenejších kútov krajiny alebo dokonca zo zahraničia a vy ste im mali poukazovať mesto? Alebo ste už aspoň rozmýšľali nad tým, kam by ste ich v takom prípade zaviedli? Pozrite si našich 10 tipov, čo sa v Žiari naozaj oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Žiar
Zdroj: Jana Melišková

Hoci Žiar nad Hronom nepatrí medzi metropoly, ani sa nepýši rozľahlým historickým centrom, rozhodne je v ňom čo vidieť. Vybrali sme desiatku momentov, ktoré pri návšteve nášho mesta netreba obísť:

1. Aleje mestského parku

Mestský Park Štefana Moysesa je obľúbeným zákutím na útek z betónového mesta. Prechádzka ním je zážitkom v každom ročnom období. Keď zahalí mesto sneh, je to hotová zimná rozprávka, v lete zase poskytne tieň pod storočnými lipami, ktoré lemujú jeho uličky. Park je tiež dejiskom mnohých podujatí, či akousi neoficiálnou mekkou tých, ktorí radi začínajú deň behom.

2. Kaštieľ

Renesančno-barokový kaštieľ, ktorý dal v sedemnástom storočí postaviť arcibiskup Peter Pázmáň, má popredné miesto v kultúrno-historickom dedičstve nášho mesta. Kedysi bol kaštieľ letným sídlom banskobystrických biskupov. V súčasnosti slúžia priestory dýchajúce históriou Súkromnej obchodnej akadémii. Kaštieľ je výrazným historickým momentom nášho inak priemyselného mestečka.

3. Domové znamenia

Reliéfne štíty, alebo takzvané domové znamenia, zdobia priečelia desiatok obytných domov v Žiari. Niektorí ich obyvatelia možno ani netušia, že hneď pod muškátmi svojho okna majú pamätihodnosť. Tieto znamenia boli totiž minulý rok zaradené do oficiálneho zoznamu pamätihodností mes­ta.

4. Planetárium

Takáto inštitúcia nesídli v každom meste. Hlavným cieľom Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella je formovanie vedeckého poznania. Spolupracuje s mnohými významnými vedeckými inštitúciami na Slovensku, i za jeho hranicami. Do širokého spektra aktivít žiarskej hvezdárne patria i akcie pre verejnosť. Naše mesto preto vďaka školským výletom do planetária poznajú i žiaci z rôznych kútov Slovenska. Zapamätateľná je aj budova, v ktorej planetárium sídli. Zaujímavo členitá stavba s kupolou púta pozornosť už z diaľky.

5. Hron

Ako už napovedá názov nášho mesta, preteká pod ním druhá najdlhšia rieka na Slovensku. Hron víta návštevníkov i domácich tesne pred vstupom do Žiaru nad Hronom. Po moste cezeň prechádza mnoho z nás denne. Okrem majestátnej rieky vidno pomedzi stromy od hlavnej cesty i jej mŕtve rameno. To je počas sezóny rajom rybárov, keď sa ho ujme mráz, je zase obľúbeným miestom na korčuľovanie.

6. Starý kostol

Medzi architektonické pamiatky, na ktoré môžeme byť pyšní, bez pochyby patrí Kostol Povýšenia sv. Kríža, medzi Žiarčanmi známy ako starý kostol. Klasicistický dvojvežový kostol bol postavený na začiatku 19. storočia. V kostole je krypta, v ktorej je medzi inými pochovaná aj významná osobnosť spätá s naším mestom, banskobystrický biskup a prvý predseda Matice slovenskej, Štefan Moyses.

7. Námestie

Žiarske Námestie Matice slovenskej i okolité centrum patrí v každom ročnom období k častiam mesta, kde možno vidieť najviac ľudí. V zime zdobí stred okrúhleho námestia stromček a lemujú ho stánky vianočných trhov, v lete sa tadiaľto brázdi na bicykloch, korčuliach či kolobežkách. Počas slnečných dní si môžu rodičia posedieť na kávičke na jednej z terás, najmenší Žiarčania zase ocenia vodné brodisko a preliezky.

8. Výhľad zo Šibáku

Pohľad na Žiar ako na dlani zo Šibeničného vrchu pozná azda každý tunajší. Takýto výhľad sa zunuje len ťažko. Z takzvaného Šibáku sa pred vami rozprestrie celá Žiarska kotlina. Prechádzka na Šibeničný vrch je jednou z najdostupnejších v okolí a hravo ju zvládne aj ten, kto nie je zrovna náruživý turista. Miesto je medzi obyvateľmi synonymom jarných a letných výletov či prechádzok so psom.

9. Minizoo

Pridanou hodnotou mestského parku je minizoo, v ktorej nájdete viacero druhov zvierat, okrem oslíkov, kengúr, pštrosov, oviec a kôz tu možno pozorovať aj prasiatka či zajace. Panorámu malej zoo krásne dotvára jazierko uprostred, ktoré zdobí drevená stavba nad hladinou.

10. Šášovský hrad

Čerešnička na torte – ruiny hradu Šášov. Národná kultúrna pamiatka blízko mesta je pýchou Žiarčanov a pri ukazovaní mesta a okolia svojim cezpoľným priateľom by bol hriech vynechať ju. Myšlienke obnovy hradných múrov sa už roky venuje Združenie na záchranu hradu Šášov. Aj vďaka tejto iniciatíve si môžeme vychutnať ľahšiu túru na toto miesto dýchajúce dávnou minulosťou.

FOTO: 10 miest v Žiari, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM