Rôzne Správy

Fotky nočnej kalvárie sú hitom: Nad Štiavnicou pribudne ďalšie osvetlenie

Špeciálne osvetlenie dáva kalvárii čaro aj po zotmení. To teraz rozširujú a obľúbenú turistickú atrakciu nad Banskou Štiavnicou uvidíme opäť trochu inak.

Ilustračný obrázok k článku Fotky nočnej kalvárie sú hitom: Nad Štiavnicou pribudne ďalšie osvetlenie
Zdroj: TASR

Jednu z dominánt Banskej Štiavnice, barokovú kalváriu týčiacu sa nad mestom, môžu obyvatelia a návštevníci obdivovať od roku 2014 vďaka špeciálnemu osvetleniu aj v noci. Od budúceho utorka 19. novembra sa nočné osvetlenie predstaví v novom, rozšírenom rozsahu.

Pomáhali aj gymnazisti

Elektrifikáciu celého areálu dlhodobo podporuje Stredoslovenská energetika (SSE). ,,Ide o niekoľko kilometrov kabeláže vo veľmi náročnom skalnatom teréne. Kľúčovou bola aj elektrifikácia Horného kostola, kde sa musel za jediný deň položiť hrubý, 800 metrov dlhý medený kábel. Na pomoc vtedy prišlo 80 dobrovoľníkov, študentov z Gymnázia Jura Hronca," informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Michaela Krivá.

Ako uviedla, po novom bude osvetlených desať objektov. Horný kostol, Ecce homo a osem kaplniek. Tento obraz sa bude používať v zime, keď je menej vegetácie a viac objektov vidieť z mesta. Krajinný obraz bude tak iný v zime a iný v lete.

Fotky nočnej kalvárie majú úspech

Banskoštiavnická kalvária patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky na Slovensku. Kým v roku 2011 ju navštívilo približne 26 000 ľudí, tento rok to už bolo viac ako 90 000. Pod stúpajúcu návštevnosť sa podpísala aj propagácia formou nočného osvetlenia.

,,Fotografie s nočným osvetlením kalvárie dobýjajú svet. Pri jednej sme zaznamenali vyše 1000 zdieľaní. Teraz bude nočný obraz ešte bohatší. Náš zámer je ešte osvetliť Stredný kostol. A tým by sa ukončil celkový koncept nočného krajinného obrazu," uviedol Martin Macharik, predseda Kalvárskeho fondu.

Za 12 rokov prác sa na kalvárii obnovila už väčšina z 23 objektov. Sú zreštaurované fresky, 17 kaplniek, tri kostoly. V súčasnosti sa uskutočňuje reštaurovanie interiérov Stredného kostola a Božieho hrobu. Z dôvodu vysokej návštevnosti sa venuje veľká pozornosť opravám chodníkov, oporných múrov a zábradlí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM