Barbara Dallosová Správy

FOTO novej euromince: Razia ju v Kremnici, platiť ňou budeme už onedlho!

S novou euromincou, ktorú budú raziť v Mincovni Kremnica, sa môžeme stretnúť už v marci. Čítajte, pri akej príležitosti vznikne a ako bude vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku FOTO novej euromince: Razia ju v Kremnici, platiť ňou budeme už onedlho!
Zdroj: TASR

Slovensko bude v druhom polroku 2016 (od 1. júla do 31. decembra) predsedať Rade Európskej únie. Pri tejto príležitosti už onedlho pribudnú v našich peňaženkách aj nové mince.

Historicky prvé predsedníctvo

Pôjde o historicky prvé slovenské predsedníctvo a Národná banka Slovenska (NBS) k nemu pripravuje vydanie pamätnej mince. Má ísť o dvojeurovku.

Pamätná dvojeurová minca „Prvé predsedníctvo SR v Rade EÚ“ bude aj súčasťou ročníkového súboru slovenských euromincí, ktorý vydáva Mincovňa Kremnica.

Ako nám potvrdila Veronika Chrienová z kremnickej mincovne, minca vyjde podľa emisného plánu NBS v marci 2016, plánovaný náklad je 1 milión. Na jej výtvarný návrh bola ešte na jar minulého roka vyhlásená verejná anonymná súťaž.

Jej podoba je známa

Do súťaže bolo predložených 24 výtvarných riešení národnej strany mince od 13 autorov. Na základe odporučenia odbornej komisie schválila Banková rada NBS na realizáciu národnej strany výtvarný návrh akad. mal. Vladimíra Pavlicu, ktorý v súťaži získal prvú cenu.

,,Autor túto ideu vyjadril centrálnou kompozíciou s dostredivými dynamickými líniami v jadre mincového poľa. Dominantne umiestnený a kvalitne stvárnený štátny znak symbolizuje Slovenskú republiku a jej významné postavenie v čase jej predsedníctva," uviedla Chrienová.

Foto: ilustračné

Vizuál novej pamätnej euromince
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM