Martin Károly Kultúra

Fotograf Peter Čákovský: Svet cez objektív je krajší

Fotograf Peter Čákovský (24) aj napriek svojmu veku získal už množstvo ocenení. Jeden z jeho záberov dokonca vyhodnotili ako foto leta. Talentovaný mladík pochádza zo Žarnovice a k foteniu sa dostal náhodou, vďaka svojmu kamarátovi.

[size=14][color=#cc0000]­Fotografovať začal vďaka kamarátovi[/co­lor][/size] Peter začal s fotením už veľmi dávno. „Kamarátovi otec daroval digitálny fotoaparát. Bol to malinký kompakt, ktorý som si od neho veľmi rád požičiaval,“ povedal. Petrovi sa zachytávanie nádherných momentov zapáčilo natoľko, že poprosil rodičov, aby mu kúpili vlastný fotoaparát. Začal sa učiť základy. Onedlho si Peter kúpil lepší kompakt, nazývaný ultrazoom, ktorý obsahoval oveľa viac funkcií. „Postupne som sa dopracoval až k digitálnej zrkadlovke, s ktorou fotím doteraz,“ spomína Peter.

[size=14][color=#cc0000]­Kľúč k úspechu[/co­lor][/size] Petra odjakživa fascinovali fotomontáže. Ich skladaniu sa venuje dodnes. Za fotomontáže získal mnoho ocenení. K jeho najvýznamnejším oceneniam patrí napríklad cena „Foto leta“, za ktorú Peter získal prvé miesto. V súťaži „Objavené talenty“ sa Peter umiestnil na druhom mieste. Jeho montáže mohli ľudia obdivovať napríklad v Žarnovici, ale aj v nákupnom centre v Banskej Bystrici, V Topoľčanoch na nástupišti, či v Prievidzi. K ďalšiemu veľkému Petrovmu úspechu patrí tiež nafotenie autorského kalendára Koláže, ktorý vyšiel v prepočte 450 kusov.

[size=14][color=#cc0000]­Fotenie preňho znamená všetko[/color][/si­ze] Aby jeho práca nenabudla len jeden rozmer, Peter sa v súčasnosti venuje aj foteniu portrétov. Táto práca ho dosť chytila a sám priznáva, že už ani nevie, čo ho viac baví. „Od apríla som začal fotiť profesionálne, dá sa povedať, že sa fotením živím“, dodáva. Fotenie pre Petra znamená všetko a chce sa mu venovať aj v budúcnosti. Pri otázke, či má mladý fotograf nejaké nesplnené ciele, odpovedal: „Najväčší úspech pre mňa bude, ak pôjdem stále dopredu. Čím ďalej mám väčšie zákazky a mnoho klientov, ktorí sú spokojní. To sú pre mňa úspechy.

Viac informácii o Peťovej tvorbe, ale aj o fotografovaní, si môžete pozrieť na stránke http://www.ephoto.sk/…er-cakovsky/

Lucia Svtková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM