Katarína Reiterová Kultúra

FS Hron po novom: Nových členov nabrali aj pomocou facebooku, kedy to prvýkrát rozbalia?

Chvíľu to už vyzeralo tak, že slávny žiarsky folklórny súbor zanikne. Prišla však nová krv a všetko sa zmenilo. Už v decembri sa môžeme tešiť na nový vianočný program FS Hron, ktorý nacvičuje pod novým vedením. Súbor má aj nové kroje a plánuje spoluprácu s inými folkloristami.

Ilustračný obrázok k článku FS Hron po novom: Nových členov nabrali aj pomocou facebooku, kedy to prvýkrát rozbalia?
Zdroj: Dnes24.sk

„Súbor začal systematicky trénovať v tomto roku cez letné prázdniny. Zaviedli sme tréningy každý pondelok, čo malo pozitívny ohlas nielen u súčasných členov, ale aj starších, ktorí sa radi pridali,“ hovorí nový vedúci súboru Oliver Dávid a dodáva, že tréningy cez letné prázdniny otvorili aj pre širokú verejnosť prostredníctvom médií a facebooku.

„Tu nastala reťazová reakcia priateľov folklóru a pridávalo sa k nám viac a viac potenciálnych nových členov súboru. Na tréningy sa cez prázdniny schádzalo v priemere 25 až 35 ľudí. Od septembra sme zaviedli tréningy dvakrát do týždňa, pondelok a piatok,“ upresňuje Dávid.

Vianočný program aj nové kroje

FS Hron pripravuje nový vianočný program aj s FS Hronček. pod vedením Viktórii Gašparíkovej. „Vianočný program má názov „Od Ondreja do troch Kráľov“ a bude prezentovaný 17. decembra v Divadelnej sále MsKC o 18:00 hodine,“ prezrádza ďalej vedúci súboru.

„Keďže pripravujeme nový program z nášho regiónu Tekov, práve z tohto regiónu sme si dali ušiť nové kroje a čiastočne sme vykúpili hotové novodobé časti kroja z tohto regiónu,“ hovorí ďalej Oliver Dávid a dopĺňa, že sú radi, že FS Hron sa dodnes zachoval hoci fungoval do letných prázdnin nepravidelne bez vedenia a systému.

„Mrzí ma, že krojovňu FS Hron sme prebrali v dezolátnom stave. Mojou úlohou bude určite rozšíriť krojovňu o nové kroje a staršie kroje doplniť, čo sa nám v súčasnosti darí vďaka sponzorom či mestu. Osobne vďaka primátorovi Petrovi Antalovi a Nadácii ZSNP a Slovalco,“ dodáva.

S týmito súbormi chystá FS Hron spoluprácu

Práve vďaka primátorovi Žiaru pripravuje FS Hron spoluprácu aj so súborom FS VATRA z Tlmáč. „Spolupracujeme však aj s FS Struška z Dolnej Ždane. Nadviazali sme spoluprácu aj s tanečnými pedagógmi, a to s Andreou Svetlákovou z FS TECHNIK, Martinom Dudášikom z FS VATRA, Mudr. Chlupisovou z FS Zornička Zvolen či s Vojtechom Suchomerom, čo je režisér pôsobiaci v nemeckej televízii a žiak profesora Štefana Nosáľa,“ prezrádza na záver Oliver Dávid.

FS Hron po novom
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM