Správy

Fungovanie žiarskych škôl: Do tried sa vrátia aj starší žiaci, kloktať sa nebude

Základné školy v meste aktuálne navštevuje viac než 90 percent žiakov prvého stupňa. Onedlho sa k nim pridajú aj staršie deti.

Ilustračný obrázok k článku Fungovanie žiarskych škôl: Do tried sa vrátia aj starší žiaci, kloktať sa nebude
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na prezenčnom vyučovaní sa po plošnom otvorení prvého stupňa základných škôl (ZŠ) v Žiari nad Hronom zúčastňuje 92 percent žiakov. Do materských škôl (MŠ) v pondelok (12. 4.) nastúpilo 75 percent detí. Informovala o tom Adriana Giláňová zo Školského úradu v Žiari nad Hronom.

Učitelia v karanténe

Po plošnom otvorení prvého stupňa ZŠ a MŠ zaznamenali školy a MŠ s jej elokovanými pracoviskami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nárast detí, ktoré sa zúčastňujú na prezenčnom vyučovaní. Kým v ZŠ sú otvorené všetky triedy, v rámci MŠ a jej pracovísk muselo byť vyučovanie v dvoch triedach prerušené.

„V karanténe sú dvaja pedagogickí zamestnanci z dôvodu kontaktu s osobou s ochorením COVID-19,“ vysvetlila Giláňová.

Bez kloktacích testov

Od budúceho týždňa sa prezenčná výučba obnovuje aj pre žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ, žiaci sa pri nástupe do školy budú musieť preukázať čestným vyhlásením o absolvovaní testu na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom. ZŠ v Žiari nad Hronom o dodanie kloktacích testov rezort školstva nepožiadali, keďže je v tejto veci podľa Giláňovej priveľa organizačných nejasností. Starší žiaci a rodičia môžu na bezplatné antigénové testovanie využiť niektoré zo šiestich stálych odberových miest v Žiari nad Hronom i dvojicu odberových miest, ktoré samospráva otvorí počas víkendu.

V rámci ZŠ a MŠ eviduje školský úrad zhodne po 35 percent zamestnancov, ktorí už absolvovali prvú dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19. „Ostatní zamestnanci čakajú buď na výber vakcíny, alebo na termín očkovania. Samozrejme, sú aj takí, čo zatiaľ o vakcínu nemajú záujem,“ uviedla Giláňová s tým, že 16 percent zamestnancov ZŠ a 18 percent zamestnancov MŠ už ochorenie COVID-19 v uplynulých mesiacoch prekonalo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žiaru a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM