Správy

Geológovia sú nadšení: Slovensko dalo svetu úplne nový minerál, objavili ho v Kremnici

Typovou lokalitou novoobjaveného minerálu je Kremnica. Na výskume pracovali naši vedci, ale aj ich kolegovia z Českej republiky, Dánska a Ruska.

Ilustračný obrázok k článku Geológovia sú nadšení: Slovensko dalo svetu úplne nový minerál, objavili ho v Kremnici
Zdroj: Slovenská akadémia vied

Slovensko má ďalší nový minerál, jeho názov je argentopolybazit. Jeho typovou lokalitou je Kremnica. Vytvára čierne tabuľkovité kryštály až do veľkosti piatich milimetrov. Komisia pre nové minerály, nomenklatúru a klasifikáciu pri Medzinárodnej mineralogickej asociácii ho jednohlasne schválila 2. apríla. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Posun v poznatkoch

Argentopolybazit je novým členom skupiny polybazitu. Pre geológov a mineralógov je svojou štruktúrou a zložením zaujímavý, keďže výrazne posúva súčasné poznatky v rámci celej tejto skupiny minerálov.

„Vzorky s argentopoly­bazitom sme prvýkrát objavili v Kremnici už v roku 2008, ale že ide o nový minerál, sme zistili len relatívne nedávno. Okrem toho bol nájdený aj v Novej Bani a v lokalite Arykevaam v Ruskej federácii. Sú to oblasti špecifické výskytom minerálov s obsahom striebra a zlata, ktorých vznik súvisí s vulkanickou činnosťou,“ spresnil Martin Števko z Ústavu vied o Zemi SAV. Na výskume nového minerálu spolupracoval spolu s kolegami z detašovaného pracoviska ústavu v Banskej Bystrici. Súčasťou medzinárodného vedeckého kolektívu boli aj mineralógovia z Českej republiky, Dánska a Ruska.

Môže byť aj inde

Výskyt argentopolybazitu sa predpokladá aj v iných lokalitách sveta, a to najmä v oblastiach s vysokou aktivitou striebra a zároveň absenciou medi v roztokoch. Okrem argentopolybazitu geológovia v uplynulých mesiacoch v Kremnici objavili a popísali aj ďalší nový minerál, argentotetraedrit-(Zn). Počet nových minerálov opísaných prvýkrát z územia Slovenska tak celkovo stúpol na 25.

Začiatkom februára 2021 komisia pre nové minerály, nomenklatúru a klasifikáciu pri Medzinárodnej mineralogickej asociácii schválila nový minerál nájdený na území Slovenska. Išlo o dobšináit, ktorý objavili mineralógovia v rudných žilách v okolí Dobšinej. Ako holotyp má bielu farbu, malá prímes kobaltu spôsobuje jeho svetloružové sfarbenie.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM