Marcel Páleš Rôzne

Google zmenil imidž: Novým logom si pripomína nášho známeho spisovateľa!

Vyhľadávač Google v slovenskej verzii dnes nemá klasické logo. Kliknite si! Privíta vás muž sediaci na kope kníh. O koho ide?

Ilustračný obrázok k článku Google zmenil imidž: Novým logom si pripomína nášho známeho spisovateľa!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na obrázku loga Google je slovenský spisovateľ, historik, knihovník a publicista Adam František Kollár. Bol dvorným radcom Márie Terézie. 295. výročie jeho narodenia si americká spoločnosť pripomína symbolickým zosobnením v obrázku.

A. F. Kollár, rodák z Terchovej, sa narodil 17. apríla 1718 a zomrel 10. júla 1783. Vďaka svojej múdrosti a rozhľadenosti mal prezývku „slovenský Sokrates“. Okrem materskej slovenčiny ovládal aj latinčinu, gréčtinu, nemčinu, maďarčinu, francúzštinu, slovanské a orientálne jazyky. Bol aj znalcom zákonov, dejín, filozofie a pedagogiky.

Najvýznamnejším knihovníckym dielom bolo vydanie siedmich zväzkov zastaraných a neprístupných katalógov od Petra Lambecia. Pôsobil ako učiteľ v Liptovskom Mikuláši. Bol tiež riaditeľom knižnice vo Viedni a dvorným radcom Márie Terézie. Svojimi názormi ovplyvnil jej školské reformy.

Adam František Kollár je ďalšou osobnosťou, ktorej dal Google priestor namiesto svojho klasického loga. Americká spoločnosť si takto pripomína nielen známych ľudí, ale aj výročia významných udalostí.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM