Martin Károly Rôzne

H.BEŇADIK: Obnova námestia stála v lete na ministerských administratívach

Hronský Beňadik 24. septembra - Už iba administratívne dôvody bránia zahájeniu prác na obnove Mýtneho námestia v Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovica. Dedina, známa významným stredovekým kláštorom, získala na projekt jeho rekonštrukcie ešte koncom up

Aj keď by sa zdalo, že rekonštrukciu zdržiava presmerovanie aut cez našu obec kvôli výstavbe rýchlostnej cesty R1, nie je tomu tak,“ povedala TASR starostka Terézia Budáčová. Dôvodom sú najmä zmeny na príslušných ministerstvách, keď pôvodná agenda z ministerstva regionálneho rozvoja prešla na ministerstvo pôdohospodárstva. „Máme však avízo, že zmluva bude podpísaná už v najbližších dňoch,“ podotkla starostka.

Obec už na jar vybrala dodávateľa stavby a v lete sa mala rekonštrukcia rozbehnúť. Podľa Budáčovej práce by nenarušilo ani presmerovanie dopravy z R1 cez obec. „Od firmy, ktorá stavia rýchlostnú komunikáciu máme prísľub, že už koncom jesene sa premávka vráti opäť na R1,“ uviedla.

Celková investícia na obnovu námestia je ešte o približne 20.000 eur vyššia. Táto suma totiž tvorí povinnú spoluúčasť obce. Do konca roku by chceli stihnúť najmä niektoré dôležité práce.

Na pomerne veľkom námestí sa majú zrekonštruovať autobusové zastávky, vynoviť a usporiadať parkovacie miesta, postaviť verejné WC, ale aj obnoviť drevená lávka cez Inovecký potok, ktorá kedysi spájala námestie s chodníkom ku kláštoru.

Centrum obce by tak po ukončení prác malo zlepšiť pohľad turistov na dedinu. Tých sem prichádza ročne kvôli návšteve kláštora niekoľko tisíc.

Monumentálnu gotickú katedrálu kláštorného komplexu postavili ešte v 14. storočí. Románska bazilika svätého Benedikta tam však už stála aj pred rokom 1075, ktorý je rokom prvej písomnej zmienky o kláštore.

Kláštor, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, vlastní v súčasnosti rímsko-katolícka cirkev a spadá pod nitrianske arcibiskupstvo. Od polovice 90. rokov uplynulého storočia ho spravuje rád palotínov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM