Martin Károly Tlačové správy

HELPnet: Zavedenie internetu v Kunešove bola pre nás výzva

Prístup na internet nie je pre mnohých samozrejmosťou ani dnes. Kunešov bolo miesto, ktoré bolo donedávna bez signálu. Spoločnosť HELPNET už poskytuje internetové služby v celom starom žiarskom okrese. Ponuka je zaujímavá aj pre obyvateľov miest.

Ilustračný obrázok k článku HELPnet:  Zavedenie internetu v Kunešove bola pre nás výzva

Chceli sme pre verejnosť vybudovať na úrade takú miestnosť, kde by boli počítače s internetom. Už sme to mali pripravené, len potom prišli pracovníci a povedali, že sa to nedá napojiť,“ povedal pre žiar24 starosta Kunešova, Ján Ihring, v októbri 2011.

Celý článok TU: Kunešov nie je pokrytý mobilnou sietou, obyvatelia sú odkázaní na pevné linky

Kvôli posielaniu dokumentov, napríklad výkazov do poisťovne, sme museli chodiť do susednej dediny a e-mailovú poštu mi naťahovalo aj niekoľko hodín,“ spomína ďalej na kuriózne situácie starosta.

Kunešov konečne s internetom

Signál sa podarilo do dediny doviesť až začiatkom tohto roku. „Ľudia na to vyslovene čakali,“ hovorí Jozef Miček, konateľ spoločnosti HELPnet, ktorá technicky zabezpečila a zrealizovala internetové pripojenie. Podľa neho, z ich strany vôbec nešlo o vidinu vysokého zisku. „V krátkom čase po spustení sa pripojilo 30 ľudí. Bola to pre nás skôr výzva,“ dodáva s úsmevom.

Realizácia vôbec nebola jednoduchá. Všetko bolo potrebné naprojektovať. Realizáciu projektu zdržala byrokracia. „Na schválenie sme čakali 16 mesiacov,“ hovorí majiteľ spoločnosti HELPnet, ktorá poskytuje internetové pripojenie v dedinách žiarskeho regiónu ale aj v mestách.

Celý článok: Koniec vychádzok na kopec za dedinou: V Kunešove majú signál :)

Čierny vysielač na strome

Technici spoločnosti sa pri zapájaní internetu v žiarskom regióne stretli s rôznymi komickými pripojeniami. K internetu pripájali domácnosti a úrady už napríklad v Sklených Tepliciach, Močiari, alebo v Repišti. „Stretli sme sa rôznymi perlami,“ spomína Miček. Či už to boli amatérske vysielače často len zavesené na strome, alebo sa nachádzali v opustenej chatrči, prípadne klientske zariadenie zavesené na nástenke v detskej izbe.

Už od 10 eur za mesiac!

O naše služby je veľký záujem aj Žiari,“ vysvetľuje ďalej Jozef Miček. „Okrem toho že máme výhodné ceny, celý proces pripojenia netrvá dlhšie ako 3 dni,“ konkretizuje. Často sa podľa jeho slov ozývajú nespokojní klienti iných poskytovateľov, ktorí si objednali službu a nedočkali sa jej ani po niekoľkých mesiacoch. „Našim heslom je profesionalita a rýchlosť,“ dodáva Miček.

Wifi pripojenie na internet je v súčasnosti veľmi obľúbené a súvisí to s množstvom výhod, ktoré tento spôsob internetového pripojenia poskytuje. Okrem počítačov je na trhu čoraz viac zariadení, ktoré sú schopné pripojiť sa na wifi sieť a svojim užívateľom tak umožňujú takmer nepretržitý prístup k informáciám.

Ďalšou výhodou je fakt, že sa jedná o bezdrôtové internetové pripojenie, a vďaka tomu poskytuje užívateľovi flexibilitu z hľadiska miesta využitia tejto služby – na internet je možné pripojiť sa z ktoréhokoľvek miesta pokrytého signálom. (Pozri zoznam obcí).

Spoločnosť HELPnet, s.r.o. neustále rozširuje oblasť pokrytia signálom, pričom už teraz prevádzkuje wifi internetové pripojenie nielen v Žiari nad Hronom, ale i v mnohých okolitých obciach. Zoznam týchto obcí nájdete na www.helpnet.sk, rovnako ako ďalšie podrobnejšie informácie, zaujímavosti či cenník internetového pripojenia.

foto/ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM