Jozef Sliacky Kultúra

Herec Andrej Mojžiš oslávil 85. narodeniny na javisku zvolenskej činohry

Priamo na javisku divadla oslávil dnešné 85. narodeniny legendárny zvolenský herec Andrej Mojžiš. Jeho domovské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) uviedlo na jeho počesť predstavenie Hugo Karas, v ktorej ako jedinej stále dodnes účinkuje.

Mojžiš si zahral v inscenácii, ktorú pred štyrmi rokmi pripravil mladý režisér Jakub Nvota, postavu Dedka i Anjela. Hra z pera ďalšieho mladého režiséra Doda Gombára hovorí o všetkých podstatných veciach v živote. Je plná farebnej hudby, humoru, snov i divadelnej sentimentality.

Ako jubilant uviedol pred dnešným predstavením, hoci mu už zdravie neslúži ako voľakedy, za javiskom sa mu stále cnie. Na doskách divadla ho stále chcú vidieť aj jeho priaznivci, ktorí mu to pri stretnutiach na ulici často pripomínajú.

Andrej Mojžiš, ktorý sa narodil 16. októbra 1925 v Kremnici, prežil mladé letá v Bartošovej Lehôtke, kde začínal s divadlom v miestnom ochotníckom súbore. Krátky čas pôsobil v Armádnom súbore Víta Nejedlého v Prahe a 1. augusta 1953 nastúpil do zvolenského Divadla Jozefa Gregora Tajovského, ktorému zostal verný celý svoj život. Už to si zaslúži obdiv a uznanie. Za polstoročie stvárnil viac ako 150 postáv, režiséri ho radi prizvali pri tvorbe filmov a televíznych inscenácií a s úspechom sa stretlo aj jeho účinkovanie v muzikálnych predstaveniach na scéne banskobystrickej opery. Do každej postavy, ktorú mu zverili, sa dokázal vložil s plnou energiou, dokázal vystihnúť aj jej najjemnejšie duševné rozpoloženie. Významnou zložkou Mojžišovho hereckého majstrovstva je jeho hlas, ktorý môžeme počúvať aj z mnohých dabovaných filmov. Ako o ňom napísal dramaturg Mikuláš Fehér, Mojžiš je osobnosť, ktorých nie je veľa. Má v sebe niečo z Garyho Coopera, ktorý jemne prižmúrenými očami hľadí na svojich protivníkov v súboji pištoľníkov a v pocite prevahy nenápadne, no veľavravne spustí kútiky úst. A má v sebe aj niečo z Jeana Gabina, ktorý akoby bez emócií stvárňuje detektíva i lupiča, aby vzápätí diváka chytil za srdce ako tulák Archimedes.

V roku 2000 ocenili celoživotné dielo Andreja Mojžiša Cenou Jozefa Kronera, jeho celoživotný prínos pre zvolenskú činohru ocenili Čestným Motýľom v roku 2008 a o rok neskôr prevzal cenu Kvet kultúry a umenia Banskobystrického samosprávneho kraja. Na Nový rok 2007 prevzal z rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

TASR, cky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM