Martin Károly Kultúra

Historická hasičská striekačka oslavuje 100. výročie

Miestna časť obce Hodruša-Hámre Kopanice v Žarnovickom okrese dnes ožila slávnostnou atmosférou. Stredobodom pozornosti bola historická hasičská striekačka, ktorá oslavuje 100. výročie svojho vzniku. Obci sa ju podarilo vďaka grantu zrekonštruovať a

Vyčistenie a konzervovanie striekačky, na ktoré dohliadali odborníci zo Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, a obnova hasičskej zbrojnice, kde sa expozícia nachádza, stála približne 8500 eur.

Požiadali sme o grant z Nadácie VÚB vo výške 7000 eur a podarilo sa nám ho aj získať. Ďalšie prostriedky sme mali z vlastných zdrojov za pomoci obecného úradu Hodruša-Hámre a dobrovoľného hasičského zboru na Kopaniciach,“ podotkla Katarína Brestenská, ktorá projekt iniciovala.

Striekačka značky R. Czermack, M.K. Priv. Feurloschgeräte – Fabrik, Teplitz i. B. so štítkom s rakúskou orlicou je podľa odborného posudku historicky veľmi cenná. „Podľa vyjadrenia historičky je táto striekačka veľmi významnou pamiatkou na činnosť hasičských zborov v regióne s celoeurópskym významom,“ dodala Brestenská.

Podľa veliteľa miestnych dobrovoľných hasičov Ľubomíra Šturáka sa v Kopaniciach nachádza ešte jedna historická striekačka. Je dvojkolesová a pochádza z roku 1927. „V budúcnosti by sme chceli opraviť aj tú,“ podotkol s tým, že by sa potom tiež stala súčasťou expozície.

Zbrojnica s hasičskou expozíciou sa nachádza v centre dedinky. Keďže je nasvietená, turisti ju neprehliadnu ani vo večerných hodinách. Podľa Brestenskej sa pri nej často zastavujú najmä cyklisti, ktorí smerujú po cyklistických trasách projektu Bajkom k tajchom.

Zdroj a foto: TASR

striekacka hamre
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM