Martin Károly Kultúra

Hliničania mali nebeskú návštevu. Bavila ich nymfomanka

V Hliníku nad Hronom sa objavil anjel Števko, Lucifer ale aj nymfomanka Maruška. Miestni ochotníci z Pomníkového divadla naštudovali divadelnú hru s názvom Nebeská návšteva. Na sobotnej premiére sa bavila takmer celá obec.

Som milo prekvapený týmto predstavením,“ priznáva pán Miroslav Filus, zamestnanec na úseku divadlo, umelecké slovo a literatúra v POS Žiar nad Hronom. „Doteraz som nepoznal Pomníkové divadlo a som rád, že dnes sa tak stalo.“ Z hereckých výkonov najviac ocenil pána Kamila Hubača ako anjela Števka a čerta Bombaja, ktorého stvárnil samotný režisér tohto predstavenia Juraj Kubiš. „Teším sa na ďalšiu prípadnú spoluprácu,“ dodáva.

Dej sa odohráva v pekle. Hlavným atribútom je kotol, kde sa majú variť ľudské duše, ale keďže v tomto pekle je všetko inak, namiesto duší sa v kotle neustále varí silná, dobre vypálená kotlovica. Jeden z troch poddaných čertov neskrýva svoju závislosť na nej, ďalší lipne na zákonoch a paragrafoch pekla. Najstarší, vedúci čert, má nad celou vecou nadhľad. Hlavný šéf, Lucifer, má starosti skôr rodinného charakteru s promiskuitnou ženuškou Maruškou, takže veľa času na šéfovanie mu neostáva. Celé sa to zamotáva príchodom kontrolóra, anjela Števka.

[blockquote]„Hľa­dali sme niečo, no čom by sme sa my sami zasmiali. Herci sa dokázali odreagovať a zabaviť. Táto hra sa hrala už pred tým v Žarnovici a bola to dobrá komédia,“ komentuje výber hry režisér Juraj Kubiš, ktorý si okrem režírovania v hre aj zahral. „ Pri hraní som sa cítil dobre, ale stále som mal pocit, že potrebujem režírovať,“ dodáva.[/bloc­kquote]

V rámci odbornej spolupráce sa vyjadril aj Edo Šebian, dlhoročne uznávaný ochotník, režisér. „Páčili sa mi kostýmy. Boli prepracované do detailov. Na základe reakcie obecenstva boli zrejme blízko predstavám ľudí o pekle. Herci si vybrali hru, kde sa spolu s divákmi zabavili aj oni sami. Že sa im to podarilo, bolo zjavné podľa záverečného potlesku. Podarilo sa im vytvoriť vhodné divadelné prostredie, vzhľadom na podmienky, ktoré sú v tomto kultúrnom dome. Prajem veľa zdaru do dobrej divadelnej práce,“ dodáva na záver.

Slušná účasť spôsobila u ochotníkov radosť. „Predstavenie sa mi páčilo. Bolo to spontánne, vtipné a hlavne zrozumiteľné,“ tvrdí Ingrid Káčerová, režisérka z konkurenčného ochotníckeho súboru Divadlo pri pekárni v Žarnovici. „Ja ich poznám, ale milo ma prekvapil Dušan Dávid v úlohe čerta a Nikola Slašťanová v úlohe čertice Marušky,“ dopĺňa maminu jej syn Michal, ktorý donedávna v Pomníkovom divadle účinkoval tiež. ** [color=#ff0000] Hliničanov prišli podporiť aj mladí zanietenci z okolia[/color]**

Dávno som sa na ochotníckom divadle tak nepobavil,“ tvrdí ochotník z divadla K.O.Z.A. v Dolnej Ždani, Miloš. K hereckým výkonom mal čo povedať aj Tomáš z ochotníckeho divadla pri POS Bodky v Žiari nad Hronom. „Herecky najlepšia sa mi zdala najmladšia členka, Nikola.

[color=#ff0000]­Nymfomanka Maruška zaujala najviac[/color]

Najmladšia členka svojim výkonom milo prekvapila viacerých v publiku. Svojej postavy nymfomanky Marušky sa zhostila statočne. „Nečakala som takúto pochvalu,“ s úsmevom oznamuje. „Hralo sa mi dobre, ale mala som strašnú trému.“ Divákov pochválil aj ostrieľanejší ochotník Radovan Kosorínsky z Lehôtky pod Brehmi. „Diváci reagovali, som spokojný. Prekvapila ma hlavne vysoká účasť. Ľudia prišli aj napriek silnej konkurencii televíznych profesionálov,“ so smiechom prezrádza. Pre technika Peťa to bola v rámci obsluhy aparatúry takisto premiéra, ako nám stihol prezradiť. „Ale videli ste tie prechody so svetlami?“ (smiech)

Kristína Belicová Foto: Roman Káčer

divadlo hlinik
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM