Jakub Tílesch Kremnica

Horná Ves: Škody sú už vyčíslené

Horná Ves. Povodňou zasiahnutá obec má od 19.augusta od 8.hodiny rannej znížený 3. stupeň povodňovej pohotovosti na 2. Z najhoršieho je už vonku, opravné práce naďalej pretrvávajú a hladina vodných tokov stále klesá. 3. stupeň povodňovej pohotovos

Prietrž mračien a návalová vlna dažďa strhla kovový most spájajúci breh obce s odkaliskom, ktorý narazil na most pri Obecnom úrade a znemožnil plynulý prietok vody. Veľké množstvo vody z okolitých zaplavených dedín, Lúčok, Kopernice a rovnako aj voda z kopcov rozbili koryto potoka. Voda si následne našla priechod a zaplavila cestu pred kultúrnym domom a Obecným úradom.

Dňa 19.augusta zasadala povodňová komisia, zložená z poslancov obecného zastupiteľstva, aby prerokovala otázky financovania najsúrnejších výdavkov na rekonštrukcie.// „V prvom rade ide o vyplatenie mechanizmov, ktoré pomáhali pri povodniach. Pri záplavách bola porušená prípojka plynu. Je nutné opraviť zničené zábradlia popri potoku. Najväčšie škody má obec na moste pri Obecnom úrade a na obecných komunikáciách. Výška prvotných nákladov je vyčíslená približne na 30 000 eur,“ hovorí starostka obce, Simona Holicová a dodáva:„Na zasadaní povodňovej komisie sme sa dohodli, že čiastku 16 000 eur z rozpočtu obce, plus financie z eurofondov určené na plánovanú opravu vozovky investujeme do rekonštrukcie cesty zničenej povodňami.“ //

Finančne náročná bude aj rekonštrukcia koryta a oporných múrov vodného toku. V dolnej časti obce, v dĺžke približne 25 metrov, voda zobrala celý breh aj s časťou vozovky, preto je zúžená na jeden jazdný pruh.// „S financovaním opráv koryta a poškodenými opornými múrmi momentálne máme spor so štátnym podnikom Povodie Hrona. Ide o niekoľko tisícové škody, ktoré ešte nie sú presne vyčíslené. Problém je v tom, že oni tvrdia, že poškodený oporný múr je tam vybudovaný kvôli ceste. Tá patrí obci a tým pádom je to naša závada, ktorú si máme zafinancovať z vlastných zdrojov. Na druhej strane, ich voda nám ho zničila. Je to v štádiu dohadovania a ide viac menej o takú žabo-myšiu vojnu,“//upresňuje starostka. Momentálne sa zháňajú financie z rôznych zdrojov. Obec Horná Ves má poistenie proti živelným pohromám, ktoré sa vzťahuje na budovy Obecného úradu a kultúrneho domu. Tieto lokality však voda ušetrila, v Obecnom úrade zalialo jednu pivnicu, poškodilo plot a dlažbu. Z rodinných domov obišiel najhoršie dom Zúbkovcov a Považanovcov. Ostatné obydlia mali zväčša zaplavené nebytové priestory ako pivnice a záhrady.

Počas hektických dní sa v obci prejavila solidárnosť a ohľaduplnosť medzi občanmi, a či už pri prácach v dedine, alebo v súkromý, nemali ľudia problémy prísť a pomôcť. Túto pomoc vysoko oceňuje aj starostka obce a ďakuje všetkým, ktorí priložili ruku k čo najrýchlejšiemu odstraňovaniu nevyhnutných škôd.

SiMa

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok Pod vodou aj Horná Ves http://ziar24.sk/news.php?…

Po povodniach
37
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM