Barbara Dallosová Správy

Horný koniec volil inak ako dolný: Obce pri Žiari, kde sa obyvatelia nezhodli

Vo väčších obciach sa volilo i vo viacerých okrskoch, výsledky sa však líšili. K takýmto situáciám došlo v parlamentných voľbách aj v Žiarskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Horný koniec volil inak ako dolný: Obce pri Žiari, kde sa obyvatelia nezhodli
Zdroj: TASR

Parlamentné voľby sú za nami. Ako dopadli, vieme. Ich víťazom je Matovičovo hnutie OĽaNO, ktoré získalo 25,02 percenta hlasov, na druhom mieste skončil Smer-SD (18,29 %) a nasleduje Sme rodina (8,24 %). Miesta v parlamente si zabezpečili aj ĽSNS (7,97 %), SaS (6,22 %) a strana Za ľudí (5,77 %). Informácie zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Inforovali sme vás tiež, ako dopadli voľby v meste Žiar nad Hronom, či ako volili jednotlivé dediny v našom okolí. A práve na obce sme sa zamerali opäť. Vo väčšine z nich obyvatelia volili len v jednom volebnom obvode, väčšie dediny však mali obvodov viac.

V okrese Žiar nad Hronom sa tak stalo v dvoch obecných samosprávach, v Hliníku nad Hronom a Lovčici-Trubín. Obe dedinky mali dva volebné obvody a v oboch sa výsledky v nich líšili.

V Hliníku nad Hronom súhrnné výsledky za obec kopírovali tie celoslovenské. Prvé bolo OĽaNO (23,51 %), druhé miesto patrilo strane Smer-SD (20,54 %) a tretie hnutiu Sme rodina (15,96 %). Nebolo to tak ale v oboch okrskoch. V prvom volebnom okrsku voliči posunuli na prvé miesto Matovičovo OĽaNO, v druhom však najviac hlasov získal Smer-SD.

Podobná situácia nastala i v Lovčici-Trubín. V prvom volebnom okrsku tu Matovičova strana (22,35 %) predbehla Smer-SD (19,36 %), tretia bola Kotlebova ĽSNS (11,97 %). V okrsku č. 2 bol víťazom Smer-SD (20,27 %), druhé skončilo OĽaNO (19,36 %) a trojka patrila Sme rodina (12,75 %).

Ste spokojní s výsledkami parlamentných volieb?

nie

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM