Barbara Dallosová Správy

Horúčavy úradujú aj v školských laviciach: Tieto žiarske základky skracujú vyučovanie!

Ortuť teplomera už niekoľko dní tancuje okolo tridsiatky a pocítiť to môžu i naše ratolesti v školských laviciach. Z niektorých žiarskych škôl sa budú v nasledujúcich dňoch deti vracať predčasne. Pozrite, kde ešte len plánujú a kde už spustili opatrenia...

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy úradujú aj v školských laviciach: Tieto žiarske základky skracujú vyučovanie!
Zdroj: TASR

Slniečko nás nešetrí a hoci školáci patria medzi tých, ktorí si ho vedia užiť najlepšie, pariť sa v školských laviciach niekoľko hodín nemusí byť žiadna sranda. Pri pretrvávajúcich vysokých horúčavách v tomto predprázdninovom období vedenia škôl často pristupujú i k skracovaniu vyučovania. Zisťovali sme, ako je to na základkách v Žiari nad Hronom.

Jednotka

Na prvej základnej škole na ulici Dr. Janského, takzvanej jednotke, sa žiaci z kratšieho vyučovania budú tešiť už od zajtra (9.6.). Ako vysvetlil riaditeľ Marek Baláž, skracovať sa budú len hodiny, prestávky zostávajú po starom. ,,Hodiny sme sa rozhodli skrátiť od zajtra a to zo 45 na 35 minút, pričom prestávky sme ponechali rovnako dlhé. To znamená, že šiesta hodina skončí namiesto 13:15 už o 12:15 hod.," priblížil riaditeľ s tým, že zatiaľ budú opatrenia platiť do konca týždňa, o ich ďalšom vývoji rozhodne počasie.

Dvojka

Na druhej základnej škole v centre mesta sa podľa slov riaditeľky Ľubice Baranovej zatiaľ teplotám bránia inak než skracovaním hodín. ,,Deti nám teraz chodia po koncoročných výletoch a exkurziách, takže máme k dispozícii viac voľných tried a snažíme sa využívať tie, ktoré sú chladnejšie. Tiež často učíme i vonku v altánku, kde je ten vzduch príjemnejší než vnútri. Samozrejme, ak by teploty ďalej stúpali a došlo by k tomu, že by to bolo neúnosné, budeme skracovať prestávky a vyučovacie hodiny," ubezpečuje Baranová.

Štvorka

Štvrtá základná škola na Jilemnického ulici zaviedla opatrenia chránenia sa pred vysokými teplotami tento rok ako prvá. Jej žiaci sa zo školy vrátia skôr už dnes. Hodiny sa pritom neskracovali, len odpadli, ako však vysvetlil riaditeľ Marián Majzlík, bolo to len núdzové riešenie.

,,Dnes sme skrátili vyučovanie na päť vyučovacích hodín, teda deti sú v škole do 12:20 hod. To je ale len opatrenie pre dnešný deň, v ďalších dňoch zrejme budeme skracovať aj dĺžky jednotlivých hodín, aby deti neprišli o niektoré hodiny," vysvetlil riaditeľ.

Cirkevná

Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa, medzi Žiarčanmi známa aj ako cirkevná, je jedinou základnou školou v meste, ktorá nepatrí pod správu žiarskej radnice. Na sekretariáte nám potvrdili, že opatrenia so skracovaním vyučovania zatiaľ za nevyhnutné nepovažujú. ,,Skracovanie vyučovania nezvažujeme, ale samozrejme, v prípade, že by horúčavy pretrvávali, budeme to riešiť," povedala riaditeľka školy Mária Ulrichová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM