Martin Károly Kremnica

Horúce chvíle v radnej sieni: Poslanci si pretlačili úver, primátorka to zabalila

Zasadnutie mestského parlamentu sa opäť nezaobišlo bez konfliktu. Poslanci vyšli s vlastným návrhom rozpočtu, ktorý jednohlasne schvlálili. Primátorka na protest odišla z rokovacej miestsnosti. Pozrite si videá.

Ilustračný obrázok k článku Horúce chvíle v radnej sieni: Poslanci si pretlačili úver, primátorka to zabalila
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Otázka rozpočtového provizória je v Kremnici stále aktuálna. Poslanci síce na štvrtkovom (13.2.) zastupiteľstve schválili rozpočet na rok 2014, ten sa však nepozdáva primátorke Zuzane Balážovej (nezávislá). Na protest ich rozhodnutia odišla predčasne z rokovania zastupiteľstva, ale v rozhovore s novinármi priznala, že rozpočet podporí. Najbližších desať dní, ktoré má primátorka na podpísanie uznesenia, tak ukáže, či bude mať Kremnica schválený rozpočet na tento rok, alebo naďalej ostane v rozpočtovom provizóriu.

Primátorka: S úverom nesúhlasím!

Balážová vytkla poslancom dve veci, a to, že sa rozhodli pre nový úver vo výške 250.000 eur, ako aj to, že nepodporili jej navrhovaný spôsob financovania obnovy miestnej základnej školy. „Zásadne nemôžem súhlasiť, aby si mesto Kremnica bralo ďalší úver. Veľmi dobre viem, že podľa zákona o rozpočtových pravidlách samosprávy by si mohlo ten úver zobrať, ale s ohľadom nato, že je posledný rok volebného obdobia, bolo by to z mojej strany nefér, aby som zadlžovala mesto a zvyšovala jeho výdavky v podobe splátok úveru pre budúce obdobie,“ skonštatovala.

Pozrite si celý rozhovor s primátorkou vo videách

Poslanci: Úver je nevyhnutný

Súčasná úverová zaťaženosť mesta je na úrovni 18,96 percenta, po prijatí nového úveru stúpne na približne 23 percent.
Prijatie úveru sme schválili z toho dôvodu, že potrebujeme nutne opraviť telocvičňu, ktorá je v havarijnom stave, opraviť múr na Kolárovej ulici a realizovať Lúčanský priechod,“ vysvetlila konanie kremnických poslancov Beata Kirková.

Celý rozhovor s poslankyňou nájdete vo videách

Na rekonštrukciu telocvične by tak z úveru malo ísť zhruba 70.000 eur, na opravu múra 29.000 eur a realizáciu Lúčanského priechodu približne 145.000 eur. Finančné prostriedky, ktoré by mesto zarezervovalo na tieto účely, ak by poslanci úver neschválili, tak môžu podľa jej slov uvoľniť na ďalšie projekty.

Na opravu školy menej peňazí

Ďalším sporným bodom, pre ktorý stroskotalo rokovanie poslancov s primátorkou, je financovanie obnovy Základnej školy Pavla Križku. „Druhým dôvodom je, že poslanci nechceli napriek mojej obrovskej snahe dať dokopy čo najväčší balík peňazí na financovanie obnovy Základnej školy Pavla Križku, čo považujem za veľmi nefér voči našim deťom,“ objasnila svoje konanie Balážová.

Primátorka chcela na jej obnovu použiť peniaze, ktoré mesto získalo na obnovu kultúrnych pamiatok a ďalšie peniaze presunúť z iných projektov. To však poslanci nepodporili a ich návrh rozpočtu počíta s nižšou sumou pre školu, ako plánovala Balážová.

Rozpočtové provizórium okliešťuje aktivity mesta

Viacerí poslanci na zastupiteľstve poukazovali, že rozpočtové provizórium spôsobuje mestu mnohé komplikácie. Priznala to aj samotná primátorka. „Nemám čo iné spraviť, rozpočtové provizórium robí problémy v chode mesta, nemôžeme sa pohnúť najmä v investíciách, tak som rozhodnutá rozpočet podpísať,“ podotkla.

V rozpočtovom provizóriu sa totiž mesto nemôže napríklad púšťať do investičných akcií, či rozdeľovať dotácie, ktoré kluby a žiadatelia čakajú. Situácia ovplyvnila aj chod samotného mestského úradu. „Vydala som príkaz, kde sme si určili pravidlá, ako musíme postupovať v úrade, aby sme neprekročili 1/12 bežného rozpočtu minulého roka. Každý mesiac si to strážime,“ dodala primátorka.

Zdroj: TASR, Global24

Ďalší rozkol v kremnickom parlamente
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM