Katarína Reiterová Rôzne

Žiarsky primár o prasacej chrípke: Toto by ste mali vedieť!

V kraji umreli už traja ľudia na zákernú prasaciu chrípku. Jednou z nich bola aj mamička po pôrode. Ako rozpoznať, či ide o obyčajnú alebo prasaciu chrípku? Prečítajte si poznatky žiarskych lekárov.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky primár o prasacej chrípke: Toto by ste mali vedieť!
Zdroj: TASR

Prasacia chrípka sa stala strašiakom potom, ako zabila už troch ľudí v bystrickom regióne. Viac sa dočítate TU: Chrípka zabila muža v žiarskej nemocnici. Ďalšia pacientka s A H1N1 je hospitalizovaná
Ako však zistiť, či vaša chrípka je obyčajná. Kedy treba vyhľadať lekára?

Prasacia chrípka je mutáciou klasickej chrípky

„Vírus chrípky typ A je pôvodcom tak normálnej chrípky, ako aj prasacej,“ vysvetľuje primár Oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny v Žiari nad Hronom Ladislav Kukolík a dodáva: „Prasacia chrípka je len jedným z viacerých podtypov vírusu chrípky A, prasaciu vyvoláva vírus chrípky A H1N1.“

Podľa doktora Kukolíka nemá prasacia chrípka žiadne špecifické príznaky, ktoré by ju odlišovali. Má teda podobné príznaky ako normálna chrípka. „Jej ťažké formy prebiehajú pod obrazom závažnej život ohrozujúcej systémovej infekcie s multiorgánovým poškodením, väčšinou pod obrazom ťažkých zápalov pľúc, ktoré môžu vyústiť až do prejavov zlyhávania dýchania s potrebou umelej pľúcnej ventilácie. Tieto stavy sú hospitalizované na Oddelení anestézie a intenzívnej medicíny ako kriticky chorí pacienti. Niektorí aj napriek komplexnej intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti zomierajú pod obrazom septického šoku, a teda ide o systémové poškodenie orgánov infekciou.“

Či máte prasaciu chrípku, a teda vírus A H1N1 zistia lekári len z odberu biologického materiálu pacienta v laboratóriu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, a to do 48 hodín.

Rýchly priebeh

Klinický stav pacienta s prasacou chrípkou záleží stále od konkrétneho priebehu u konkrétneho pacienta. Sú priebehy ľahšie a vážnejšie. Napríklad u 29-ročnej mamičky, ktorá zomrela v Banskej Bystrici, sme diagnostikovali chrípku na našom oddelení OAIM. Liečili sme ju, no priebeh bol veľmi rýchly," opisuje priebeh ochorenia Kukolík.

V noci o druhej sa podľa primára ukončil jej pôrod cisárskym rezom a všetko bolo v poriadku. „Pacientka nemala žiadne príznaky pred pôrodom. Ale asi 4 hodiny po pôrode začala intenzívne kašlať a objavili sa poruchy dýchania. Po si 8 hodinách po pôrode už bola napojená na umelú pľúcnu ventiláciu u nás na OAIM,“ konkretizuje ďalej Ladislav Kukolík.

Mladá mamička ale podľa Kukolíka nebola úplne zdravá. "Táto pacientka však mala závažne ochorenie srdca známe tri roky, volá sa kardiomyopathia. Poškodená je svalovina srdca, ktorá potom sa nedostatočne sťahuje v jej prípade len na 60% od normálu,“ objasňuje Kukolík prípad pacientky, o ktorej stave sme vás aj my pravidelne informovali. Viac o tomto prípade sa dozviete TU: Pohreb mamičky, čo podľahla chrípke: Katku (†29) pochovali v rakve utesnenej silikónom

Aké sú príznaky klasickej chrípky?

„Typické príznaky sú pre všetky typy chrípky veľmi podobné a sú to horúčka (viac ako 38° C), kašeľ, bolesti hrdla, bolesti hlavy, celého tela, bolesti hrdla a nádcha,“ vysvetľuje MUDr. Eva Striežová, Vedúca oddelenia epidemiológie Regionálnálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiari nad Hronom (RÚVZ ZH).

Ak sa cítite zle, máte vysokú teplotu, kašeľ alebo iné príznaky zostaňte doma, nechoďte do práce, školy alebo iných priestorov, kde je veľa ľudí. „Odpočívajte a pite veľa tekutín, používajte jednorazové vreckovky, ktorými si prikryjete ústa a nos pri kašľaní, kýchaní a tieto starostlivo odhadzujte do uzatvorenej nádoby na odpadky. Umývajte si ruky ihneď po znečistení mydlom a vodou alebo ručníkom napusteným alkoholom. Ak nemáte k dispozícii vreckovky pri kašľaní a kýchaní, zakryte si ústa a nos ohnutým lakťom. Taktiež informujte svoju rodinu a priateľov o vašej chorobe a zabráňte kontaktu s inými osobami. Ak sa príznaky ochorenia stupňujú vyhľadajte lekársku starostlivosť,“ hovorí Striežová ako sa máte správať pri chrípke.

A čo robiť, aby ste chrípku nedostali?

„Vyhýbanie sa tesnému kontaktu s chorými osobami. Osoby s jedným alebo viacerými príznakmi ako horúčka, kašeľ, bolesti hrdla, bolesti celého tela, bolesti hlavy, únava môžu byť infikované vírusom chrípky alebo iným typom vírusu. Je potrebné dodržiavať odstup najmenej 1 meter od osôb s príznakmi chrípky, vyhýbať sa pobytu v preplnených priestoroch. V priestoroch, kde žijete, vetrajte otvorenými oknami intenzívnejšie. Ak sa nemožno vyhnúť chorým osobám alebo preľudneným priestorom, je potrebné čo najviac skrátiť čas kontaktu v týchto situáciách. Nenavštevovať zbytočne osoby, ktoré sú choré,“ zdôrazňuje doktorka Striežová.

Dôležité pri prevencii je aj časté a dôkladné umývanie alebo čistenie rúk, a to hlavne pri kašlaní a kýchaní, vyhýbanie sa dotykom očí, nosa a úst a dodržiavanie správnej životosprávy. „Najlepšou prevenciou voči cirkulujúcim typom chrípky, vrátane pandemickej, je očkovanie pred sezónou ochorenia, to je v mesiacoch október a november. Ktorí tak urobili, nemusia sa obávať pandemickej chrípky. Tí ostatní by sa mali nad očkovaním zamyslieť a učiniť tak v jesenných mesiacoch,“ dodáva na záver Eva Striežová z RÚVZ ZH.

Podľa hygienikov je chrípka na ústupe

Podľa aktuálnych informácií zo žiarskeho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva chorobnosť v 9. kalendárnom týždni poklesla vo všetkých okresoch nášho spádového územia.

  • V okrese Žiar nad Hronom je chorobnosť za 9. kalendárny týždeň 1 680,1/100 0­00 obyvateľov.
  • V okrese Žarnovica je chorobnosť 2 867,1/100 0­00 obyvateľov.
  • V okrese Banská Štiavnica je chorobnosť 2 135/100 000 o­byvateľov.
  • V okrese Žiar nad Hronom bol prerušený výchovno-vzdelávací proces v Materskej škole Lovčica-Trubín.

Pre porovnanie v 8. kalendárnom týždni bola chorobnosť vyššia:

  • V okrese Žiar v 8. kalendárnom týždni bola chorobnosť 2078,6/100 00­0 obyvateľov.
  • V okrese Žarnovica chorobnosť 3 662,1/100 0­00 obyv.
  • V okrese Banská Štiavnica bola chorobnosť 2 677,9/100 0­00 obyvateľov.
  • V 8. kalendárnom týždni bolo prerušené vyučovanie na Súkromnom gymnáziu v Kremnici, na Súkromnej spojenej škole Kremnica, na ZŠ Ul. Dr. Janského Žiar nad Hronom, na ZŠ P. Križku v Kremnici, na ZŠ Janova Lehota a v MŠ Svätý Anton.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM